Berndt Wennström
Målningar
Galleri Olsson & Uddenberg
10/1 – 25/1


MED STOCKHOLM SOM SCEN
 
Berndt Wennström utgår från färg och form i stadsmotiv

 

Med målningen Hemåt


Det är ofta under sina promenader genom hemstaden Stockholm som Berndt Wennström samlar motiv till sina målningar. Slussens grå vägnät, eller mötet mellan människor i en bankomatkö, kan vara det som fångar hans uppmärksamhet.

– När man går genom stan kan man se den lite som en teaterscen där människor grupperar sig på olika sätt och möten uppstår. Jag tycker om att titta på det vardagliga som sker, och målar det som finns omkring mig, säger Berndt Wennström.
Intrycken från promenaderna tecknas ner och samlas i pärmar. De fungerar sedan som underlag för hans målningar och stuvas om till nya kompositioner. Samma motiv kan återanvändas och omtolkas i olika målningar och skilda tekniker.
– Efter teckningarna gör jag gouacher, sedan målar jag med olja på duk. Ibland kan det också bli ett grafiskt blad utav det.


Bråttom

På senare tid har det blivit många verk med inspiration från Södermalm, stadsdelen där Berndt Wennström har sin ateljé.
– Den ligger i Kavlis gamla ostfabrik, med fönster ut mot en typisk södergård med barn som leker. Där finns också stora träd där kajorna samlas framemot kvällen.
Både barnen och kajorna är bland de motiv som dokumenterats i hans måleri. De senare exempelvis i verket Sammankomst. Svarta fågelsiluetter avtecknas mot en abstraherad bakgrund i mörka gråbruna nyanser. Bakom och genom trädgrenarna letar sig ett intensivt ljus och skapar dramatik i målningen.
– För min del handlar skapandet framförallt om färg och form. Det har alltid lockat mig och är det som jag utgår ifrån. Att målningen har ett eget inre ljus är också viktigt och där har även den kontrasterande svärtan en stor betydelse.


Bankomaten

Emellanåt målar Berndt Wennström också stilleben, ibland med föremål från den egna ateljén som förebild. Ett tacksamt motiv när man är ute efter färg och form, menar konstnären, men också en sorts avkoppling.
Berndt Wennström målar intensivt. Vilket märks, inte minst, i de kraftfulla rörelser med vilken färgen har lagts på duken. Både fingrar och kartongbitar kan få tjänstgöra som penslar för att få fram det rätta uttrycket.
– Ofta vänder jag på duken så att den står på sidan, eller uppochner, för att lättare kunna arbeta med de abstrakta elementen. Det är ett typiskt konstnärsknep som också gör att man tydligare kan se balansen i målningen och betydelsen av svärtan, förklarar Berndt Wennström.
– Kanske har jag också sett någon specifik färg i motivet som jag kan använda mig av. I Stockholm finns det exempelvis många gula husgavlar som kan återkomma i mitt måleri.


Sammankomsten

Ibland är det mötet mellan människor och arkitektur, eller människor i stadsbilden som intresserar Berndt Wennström. Så exempelvis i målningen Passage där mötet mellan en cyklist och ett mansansikte från affischen på en busskur står i centrum.
– Cyklisten är ett motiv jag känner en särskilt känsla för och som finns i flera verk. Den är tilltalande i både färg och form, och utgör ett vackert ekipage.
Förutom staden och de händelser som utspelar sig där kan Berndt Wennström finna inspiration i att gå runt på andra utställningar, besöka museer och uppleva skilda miljöer och kulturer.
– Exempelvis var jag nyligen i Paris och såg en utställning med Picasso. Det är en konstnär som med sin lekfullhet kan göra mig sugen på att måla.
Under de senaste åren har Berndt Wennström börjat arbeta med en ny teknik i sitt skapande, collage, där måleri, gouacher och tidningsurklipp kombineras.
– Det var inget jag sökte mig till utan det började med att jag gjorde collage av egna grejer och sedan kom jag på att jag kunde plocka in färdigt material också. Det gäller att ha lite roligt, och framförallt att överraska sig själv. Men måleriet kommer jag aldrig att släppa, avslutar han.
Berndt Wennström finns bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Statens Konstråd och Litografiska museet i Tidaholm.

MARIA RADEMARK

 
 

090111
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst