NYTT OMRÅDE FÖR DESIGN
Rörstrands samarbetar med Röhsska Museet


 
Annacarin Öman


På gården innanför Rörstrands museum i Lidköping växer ett konsthantverks- och designcentrum fram. Där öppnade i höstas konsthantverksgruppen Omkull en butik och utställningsplats.


Redan fanns där en verksamhet som går under det kryptiska namnet Fabriken LDKP. Där är ett projektcentrum och en utställningslokal. Som en av sina aktiviteter har man startat ett uställningssamarbete med Röhsska museet i Göteborg under namnet Röhsska Sattelit.
- “Kurbits + skateboards +” är inledningen på ett långt och lyckligt samarbete mellan Fabriken LDKP, Rörstrand Center och Röhsska Designmuseum i Göteborg, berättar projektledaren för samarbetet Annacarin Öman.
- Den kommer att följas av fyra utställningar per år. När en utställning tar slut på Röhsska kommer vi att ta hit en miniversion.Hon har sin bakgrund som informatör. Har bl a jobbat tio år i Vara Kommun.
- Mitt formintresse är på barnnivå. Men min roll är ju kommunikativ. Det är min uppgift att se till att det kommer folk hit.
Hon har en traditionell och barnslig smak.
- Hamnar gärna på barnavdelningen på IKEA. Och jag köper gärna en Kiwilykta. Jag tycker det litet barnsligt att allt i desinbranschen måste vara så skruvat. Jag håller med Wille Crafoord när an säger: ”Alla ska ha samma typ av annolunda grejor.” men det är kul att man bryr sig om hur saker ser ut.  Det estetiska måste ta plats.
- Vi hoppas på 10% av butiksbesökarna. Och vi ska ha många seminarier för både branschfolk och intresserad allmänhet.
- Under 2009 och framåt kommer Röhsska Satellit Lidköping att visa delar ur valda utställningar från Göteborg. Dessutom blir det workshops och programaktiviteter.
- I samband med det traditionella julfirandet på Rörstrand Center passar vi på att bjuda på en teaser inför kommande samarbete. Den på Röhsska nyligen avslutade Skateboardsutställningen tillsammans med den pågående “Sundborn goes extreme again” är utgångspunkten för lidköpingsvarianten “Kurbits + skateboards +”.  I går var chefen för Röhsska Ted Hesselbom här och lämnade bl a en skateboardbräda han själv dekorerat.


Skateboard som Ted Hesselbom dekorerat

Utställningen handlar om när det nya utmanar det gamla, och när det gamla utmanar det nya.
- Rörstrandsområdet har en lång tradition av form och keramik, och det vill vi bygga vidare på. Rörstrandsområdet ska på nytt bli ett område för design. Vitsen med samarbetet med Röhsska är att de är etablerade och att genom samverkan kan deras kunskaper och erfarenheter spridas. Det finns ingen pedagogisk kompetens på Rörstrands Museum Där kan vi lära oss mycket. Och Röhsska kan lära av den utomstorstadserfarenhet de saknar.- Vi ska fortsätta att mötas i gemensamma projekt där vi från våra olika utgångspunkter jobbar kring teman.
- Vi har unika förutsättningar med den jättepublik som kommer till Rörstrandsbutiken. Vi tror att det finns många konst - och formintresserade i butikspubliken. Det här projektet är ett försök att få kommersiellt och konstnärligt att gå hand i hand. Det finns 117 företag i de gamla Rörstrandslokalerna. Och det finns en unik marknad genom alla besökarna i butiken.

BO BORG

 


 


090111
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst