Patrik Gunnar Helin
Långsamma bilder
Fotografier
Galleri Rita
10/1-1/2


ATT SÖKA STILLHETEN
 
Patrik Gunnar Helin gör bilder av kor
 

Kossor och växtlighet är temat för Patrik Gunnar Helins stora motiv.
– Allt bygger på slowtanken, säger han.

Tanken var från början kontemplation och stillhet.
– Det var en röd tråd efter mitt hektiska liv, att söka stillheten. Jag jobbar med reklam och där går det ofta fort och det blev mycket alkohol. Det här var ett sätt att leta efter ett djup i tillvaron, säger han.
– Jag måste gå sakta för att som nykter alkoholist få ett annat fokus.
Att det blev just kor var en tillfällighet.
– De är en symbol för det saktmodiga. Jag hittade dem en tidig morgon när jag som vanligt var ute och promenerade och hade kameran med mig. Det var något jag inte sökt utan bara ramlade på, säger han.
Han hade sett korna vid Nolhagaviken i Alingsås många gånger men den här gången var det dimma ner mot sjön Mjörn och korna stod och låg grupperade ihop på ett speciellt sätt 30 meter från ett stort träd.
– Alla elva bilderna i serien är tagna inom tio minuter. Jag har gått dit flera gånger senare vid solnedgång och i ösregn och dimma och försökt igen men aldrig fått till det.


Förutom med en stark symbolik tilltalar bilderna estetiskt.
– Dimman betyder jättemycket för ljuset och stämningen. Det finns inte en skugga, det är ganska otroligt. Ljuset sprider sig extremt jämt.
Senast när han var där med sina barn slog honom en tanke.
– Ängarna är den släta gamla landbandybanan där jag var med och spelade  bandy när jag var 20 år. Det är ganska lustigt.
På hans bilder står kor och tuggar godmodigt.
– Korna är symbolen för det långsamma. Jag har hakat på när det gäller både mat och bilder, säger Patrik Gunnar Helin som ratar snabbmat och bemödar sig att laga maten hemma riktigt och långsamt.
– I söndags gjorde jag bouillabaisse som tar tre timmar. Jag tänker organiskt, ekologogiskt och köper kravmärkt.Han har rest med sina kobilder, uppdragna med gicléteknik på stora dukar, till Washington DC och New York i USA, där han deltagit i uställningar på House of Sweden. Att han sålt ett par som hänger någonstans i världsmetropolen inger honom en viss stolthet.
Han har visat sitt projekt Svenska kor i dimma på Öckerö och nu första gången på ett galleri i Göteborg, där han kompletterar bilderna med att öppna dörren till ett inre videorum för kontemplation. Surroundljud med ett ljudlandskap av natur, muanden och syntar omger konstverken.På senare tid har han utvecklat kobilderna genom att göra vilda porträtt av snälla kor i starka färger som han lekt fram i photoshop. Kanske har fascinationen för kor en genetisk bakgrund.
– Farsan är bondson som växte upp med att driva kor. Och vi har använt hans föräldragård  Kättilstorp i Falbygden som sommarställe i många år och jag har väl fått koskit med mig sen barndomen.
– Och nu bor jag på landet. Det är så rogivande. Något för stressade ungdomar.

JAN BERGMAN

 

 

Stanley Helin, målningar >>>

090109
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst