BÖCKER SOM KONSTVERK
 
Låter bokens yta och innehåll smälta samman

 
Vad är egentligen en bok? Kan boken vara ett konstverk? Och vad händer när bokbandet kommunicerar med innehållet? Bokbindaren Per-Anders Hübner och författaren Angelica Ahlefeldt-Laurvig testar gränserna mellan bokens yta och innehåll i utställningen En bok är en bok.

Detta är Per-Anders Hübners och Angelica Ahlefeldt-Laurvigs andra utställning på samma tema. Båda gångerna har de haft många diskussioner om vad det är som gör att vi betraktar ett objekt som en bok. Är det formen eller innehållet? Kan till exempel en talbok som inte finns i pappersform vara en bok?
Allt började för några år sedan när Per-Anders Hübner hade en utställning då han bland annat bundit Dostojevskijs Idioten i olika versioner. Angelica Ahlefeldt-Laurvig, som besökte utställningen, tände på idén med att experimentera med bokbanden.
– Hon blev helt tagen av att man kunde ge en bok en sådan gestaltning, berättar Per-Anders.


Granitsten

I samband med utgivningen av Angelicas bok ”Samtal i äppelträdets skugga” i december 2006 såg de båda en möjlighet att i ett konstnärligt samarbete testa gränserna mellan yta och innehåll. Per-Anders tog del av Angelicas obundna texter och lät sedan inspirationen flöda.
– Av det gjorde jag tio unika bokband med helt olika utseende och material, säger Per-Anders.
De traditionella bokbandsmaterialen som skinn och läder fick ge vika för mer organiska material som trä och grova fibermaterial för att passa bokens innehåll. Principen de arbetade efter var alltså ”inifrån och ut” eftersom det var innehållet som styrde hur utsidan skulle bli.
Men inför den nuvarande utställningen har de helt och hållet vänt på perspektivet.
– Nu har vi istället utgått ifrån ytan och låtit det definiera innehållet, säger Per-Anders.


Järnböcker

Han har tagit fram olika material till Angelica som hon sedan har vridit och vänt på i några veckor för att senare presentera ett innehåll.
– Det har varit lika spännande varenda gång att se vad hon kommer med, säger Per-Anders och berättar att de använt sig av sex olika teman.
Vid ett av tillfällena lämnade till exempel Per-Anders ifrån sig en bit kohud och en bit pergament till Angelica. Ur det kom novellen ”Under ytan” med inspiration från den norska 1800-talsförfattaren Knut Hamsun.
Från början trodde de att resultatet enbart skulle bli texter, men under resans gång har de även använt sig av andra uttryck som foto, animation och ljudkomposition. En annan gång fick hon ta del av ett papper som han hämtat från Nepal.
– Det som kom ur henne var prasslet, ljudet som pappret ger ifrån sig när man umgås med det, berättar Per-Anders entusiastiskt.
Angelica har alltså återgett ljudet i bokstäver och sedan har Per-Anders gjort en ljudkomposition av det.
– Jag har följt hennes ljuddikt som ett musikaliskt partitur, säger han.


Kohud

Två järnpärmar har också resulterat i fyra olika bokband av järn där Angelica har fotograferat olika halmstadskulpturer till varje bokband.
I sista temat ”Tom bok” har de vänt på begreppet igen och låter texten bokstavligt talat jobba sig ut ur boken. Vid första anblicken liknar den mest en traditionell bok med ett omslag i skinn, men vid en närmare titt visar det sig att bokstäverna är bortplockade. Kvar finns bara skiljetecken och kapitelanvisningar. Bokens omslag pryds däremot av ett stycke text ur romanen.
För Angelica påminner ”Tom bok” om det första projektet med ”Samtal i äppelträdets skugga”:
– I de bokbanden hade orden, berättelsen, befriat sig från sidorna och kravlade yrvaket på bokryggens kant. När det ena inte går att skilja från det andra och bokband och innehåll sjunger i duett. Det är en bok, skriver Angelica i sin presentation av utställningen.


Papperstrassel

Vad är en bok för dig?
– Jag betraktar en bok som ett kulturellt objekt. För mig handlar det inte bara om innehållet utan även om materialet, den grafiska formgivningen och valet av papper. Bitar som inte bara stimulerar intellektet utan även mina andra sinnen. Det är en bok för mig, säger Per-Anders.

LINDA LUNDELL

 


Galleri Hübner Bokform
Halmstad
6/9-31/12 2008
 


081220
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst