Christina Ärlestig
Målningar
Galleri Edvin, Skövde
15-29 nov

 
 BILDER ATT
SJUNKA NER I
Christina Ärlestig målar det ljus som finns i luften


 
En målare med ett lyiskt anslag är Christina Ärlestig som bor och verkar nära ett stenbrott i Gerlesborg.

Hon gick 1978-1985 på Gerlesborgsskolan i både i Stockholm och Göteborg.
- Måleriet var min inriktning. Jag jobbade intensivt som målare. Plötsligt blev jag ofta illamående och fick infektioner kring ögon och på händerna. Det visade sig att jag var allergisk mot terpentin, ett av målarens främsta lösningsmedel.Men finns det liv så finns det hopp.
- Jag märkte att vax var ett utmärkt bindemedel för färg. Så jag började göra mina egna kritor. Och då kan jag bestämma färger, nyanser och storlek själv. Och jag vet att de är giftfria och ljussäkra. Jag har också börjat måla med oljefärger utan lösningsmedel.
- Men jag trivs med mina kritor och de är praktiska för man kan jobba så nära sin upplevelse. Vaxet är transparent så mina kritmålningar kan göras laserande. Jag får total kontroll på färgen. Det ger en sinnlighet i bilderna.Hennes motiv är abstraherad natur och arkitektur.
- Jag målar inte människor men spår av människor. Jag gör klassiska bilder. Jag tänder på färg, ljus och form. Jag har arbetat mycket med fasader och rum. Det ger bilderna en fyrkantig karaktär. Men jag har allteftersom börjat föra in andra former. Jag har ingen konsekvent stil men ett antal motiv jag återkommer till.
- Jag vill fånga färg, ljus och stämning. Jag vill att man ska försjunka i och hitta vila i mina bilder.
- Jag tror att mina målningar kräver lång tid. De kan se råkiga ut i början. Men de kommer efter hand…Det är inte ett symboliskt måleri.
- Det är inte heller berättande utan går direkt på stämningen. Alla former ska ha sitt specifika uttryck. Jag målar många rum och jag trivs i rumsgestaltandet. Jag skulle nog ha kunnat bli arkitekt.
- Men det är med ljus och skugga jag vill förmedla. Jag tycker om när färgen får liv inom en yta. Jag låter färgerna tända varandra. Mina färger varierar. Nu har jag haft behov av att måla rött ett tag. Och efter det är det härligt att gräva ner sig i det grå.
.


- Man kan säga att jag bearbetar livet med de former jag håller på med. Men i grunden är jag upptagen av att sätta en form till en annan. Och jag målar det ljus som finns i luften. Nu i  november ser jag orange, violett och svart.
- Det man ser ger någonting till allt.

BO BORG

 


 


081128
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst