Kenneth Abrahamsson
Konsthallen / Hamnmagasinet i Varberg
25/10-23/11


FIGURER SOM BILDAR SCENER
Kenneth Abrahamsson arbetar med 
ett föränderligt skuggspel

 
– För mig är figurerna viktiga, de skildrar ett stämningsläge, som de är en del av och inuti landskapet, säger Kenneth Abrahamsson.


Kenneth Abrahamsson har tre ateljéer. En på övervåningen, en därnere och en utomhus på hemmatomten i Rolfstorps stationsby. Han befolkar dem efter väder och årstid. Olika utrymmen kan dessutom behövas inför den kommande utställningen på Hamnmagasinet i Varberg som visar en blandning av tekniker från måleri till betonggjutning och hugg i sten.

Han är i full färd med arbetet när Zenit träffar honom några veckor före utställningen. Det är för övrigt dagen efter det stora börsraset i USA med braskande rubriker om folk som också plockar ut pengar från Swedbank här hemma. Och visst skulle man kunna läsa in allt detta i åtminstone en del av de redan färdigställda bilderna till den kommande utställningen. Vilsekomna figurer i ödsliga landskap otvivelaktigt begrundande livets fataliteter. Men, som han själv påpekar, är dukarna i olja och tempera tillkomna i en annan tid, före lågkonjunktur och banker på fallrepet. Figurerna återfinns också i en mängd olika sammanhang, inte sällan som delar i landskap de påverkar och påverkas av. 
– Jag gör ofta skisser och bär jämt med mig block och penna.
Många gånger blir det snabba teckningar av människor som jag möter i det dagliga livet, exempelvis på tågstationer när jag reser, berättar han.


Kenneth Abrahamssons utställning är en varierad karta av olika tekniker och material. Mycket tar form i ateljén på övervåningen i hans hus knappt två mil från Varberg.

Färgen och de stämningar som byggs upp i dess flöde är viktigt, anser han, men på den kommande utställningen är framförallt figurerna något av den röda tråden. Tecknen som de gestaltar kommer igen i olika material; betong, sten, kol, lera, olja och mosaik. Sin betydelse bildar de ihop med miljöerna de framställs i. Ibland grupperade till en form av iscensättning.
Liknande de som kommer att ingå i ett förändligt skuggspel, något som jag tidigare jobbat med, men nu i en lite annorlunda form eftersom det ställs ut tillsammans med olika skulpturobjekt i betong och fiberbetong, det blir lite av en utmaning konstaterar Kenneth Abrahamsson.
Hur många utställningar han hittills avverkat har han börjat tappa räkningen på. Första gången var redan 1972. Detta sedan han som blott 18-åring några år tidigare gjort entré på Konstfack för att söka sitt spår i livet. Nu, dryga 35 år senare, har Kenneth Abrahamsson fullt upp. Ställer han inte ut själv är det ihop med andra. Sedan 20 år tillbaka arbetar han också som lärare på
Falkenbergs Konstskola. Även om den numera sedan några år bara finns kvar i cybervärlden.  Och konstpedagogiken praktiseras i form av distansutbildning på nätet.


”Möte på fältet”

Kenneth Abrahamsson har genom åren arbetat i alla möjliga material och tekniker, möjligen med huggande i trä undantaget. Den som besöker konsthallen Hamnmagasinet i Varberg mellan 25 oktober och 23 november kan beskåda åtminstone en del ur hans rika repertoar. Att utställningen riskerar att hamna i finanskrisens slagskugga är något konstnären dock tar med ro:
– Jag har ju haft vernissage i Göteborg samtidigt med stormen Gudrun, ler han…

JAN SÖDERLIND

 
 

081102
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst