Mary Poppins
Musikal
Göteborgsoperan
premiär 18 oktoberFÖRSTA HUVUDROLLEN
Linda Olsson gör Mary Poppins

 
 
Allt man gör blir lätt om jobbet görs på ett roligt sätt.
Den inställningen har barnjungfrun Mary Poppins som Linda Olsson spelar i musikalen med samma namn på Göteborgsoperan.

  Hon är fantastisk. Rolig, bestämd, kan trolla, vill att barnen ska använda sin fantasi. Allt de vill göra kan de göra om de vill det, säger Linda Olsson.
– Hon har mycket fantasi och får med barnen på väldigt roliga saker och äventyr. Hon går igenom livet med en lek, samtidigt är hon bestämd. Rätt och fel är väldigt viktigt för henne.
Det är ingen roll för någon med svindel. I flera scener flyger de medverkande fram i linor från taket.
– Nej, det var första frågan jag fick, om jag var höjdrädd. Då vågade jag inte annat än säga nej, erkänner Linda Olsson.
– Vi får se … jag kan tycka att det är jobbigt med höjder ibland.
Hon spelar barnjungfrun som kommer till en bankman som bor med sin familj med två barn i ett hus i London.


Foto: Mats Bäcker

Originalet, där Mary Poppins dimper ner med sitt magiska paraply, utspelas på 1910-talet men här är tiden flyttad till 1930-talet.
– Det är så roligt och inspirerande att spela med barn. De är så naturliga och har inte samma rädsla som vi vuxna. De ger så himla mycket kärlek, vi får kramar.
Hennes favoritlåtar är Lite socker i botten, Torskleverolja som hon gör i en ”pangduett”  med Monica Einarsson och Vad som helst kan hända om du vill det.
Mary Poppins brukar förknippas med 1960-talsfilmen med Julie Andrews i titelrollen som hon tittade på inför audition i våras. Det gör förväntningarna och pressen stor inför hennes första huvudroll i en musikal.
– Det är ett stort ögonblick. Spännande och lite läskigt.


Rebecca Edvardsson (Jane Banks), Linda Olsson (Mary Poppins), David Lundqvist (Robertson Ay) och Pontus Edvardsson (Michael Banks). Foto: Mats Bäcker

Utbildad vid Balettakademien i Göteborg tycker hon bäst om att göra musikaler, det är där hon får dansa, sjunga och agera.
Hon har varit svensk mästare i latinamerikansk dans och tagit silvermedalj i bugg och är glad över att det är så mycket dans och stepp i föreställningen.
– Det ska bli väldigt kul.
Som barn tittade hon mycket på just Julie Andrews i Sound of Music och dansade i takt med popkungen Michael Jackson i Thriller och Bad. Varje dag hon kom hem från skolan åkte videor med Grease och andra musikaler på.
Det blir 67 föreställningar från mitten av oktober till mars nästa år.
– För att koppla av går jag på yoga och försöker vara ute i naturen så mycket som möjligt.Hon har bott i Göteborg och Stockholm och vill inte tillbaka till sin gamla hemstad Norrköping.
– På många sätt är jag beroende av att bo i storstaden. Men jag vill försöka komma ut på landet så jag kommer nära naturen. Allt är så stressigt, det går så fort i vårt samhälle, tycker Linda Olsson.
Hennes pojkvän sångaren Tommy Nilsson bor i Hälsingland. Att båda är artister innebär ett gemensamt stöd.
– Jag tror att vi kan hjälpa varandra och att det finns förståelse för varandra. Han har en annan erfarenhet än vad jag har. Det kan nog bli en trygghet för mig.
Musikalen Mary Poppins av Richard M. Sherman och Julian Fellowes bygger både på P L Travers barnböcker och Walt Disneys film.

JAN BERGMAN

 


081102
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst