Little Shop of Horrors
Skövde Operettsällskap
Skövde Stadsteater
31/10 och 1/11


HÅRRESANDE UNDERHÅLLNING
Fleming Mouritzen spelar speedad blomsterhandlare


Little Shop of Horrors fick ett slags kultstatus när den spelades in som svartvit lågbudgetfilm med en ung Jack Nicolson i en av rollerna. Den har filmatiserats igen och finns även i teater- och alltså en musikalversion.

I uppsättningen med Skövde Operettsällskap spelar Flemming Mouritzen en speedad blomsterhandlare.
– Little Shop of Horrors är så dum att det saknar sans och vett. Det är ingen idé att försöka berätta handlingen. Men säg att det handlar om en köttätande växt som kan tala. Det är en bisarr historia med störtskön musik, ett slags crossover mellan rock och musikalmusik.
Han spelar blomsterhandlaren Mushnik.
– Tänk att jag har samma roll som spelades av Sven Melander i göteborgsuppsättningen. Jag gillade Mushnik direkt. Han är ett fä, men et charmerande fä. Jag föll för honom direkt. Jag har skaffat en mustasch för att leva upp till namnet. Men den första november, när vi spelat färdigt rakar jag bort den direkt.
Pjäsen är en totalupplevelse, här finns skräck, kärlek, romantik, sex och mycket, mycket annat. Och förstås massor av sång dans och underhållning.
– Skövde Operettsällsap borde förresten byta namn för vi gör allt möjligt som fars och musikal. Men det är klart, vi gör en och annan operett emellanåt också.Fleming Mouritzen är skövdebo, född 1958. Han var bokhandlare till förra året.
– Då blev jag verksamhetschef på ett studieförbund. Och så spelar jag teater så ofta jag kan.
Sedan 2003 har han varit med i alla oprettsällskapets uppsättningar. I år har det blivit tre; Spanska Fluga i Våras, Hamlet i Hemlighet i somras och så nu Little Shop of Horrors.
– När folk skrattar och applåderar lever jag fullt ut. Det är oerhört spännande att släppa sig själv och bli en helt annan. Det har en väldig kraft, säger han.
– En gång haltade jag och hade mycket ont i foten. Jag rodde jag skulle få lämna återbud till föreställningen. Men det försvann helt när jag gick i på scenen.
Han skulle vilja spela mera seriös teater men det finns ingen kanal för det  i Skövde.
– Mitt motto är att om man låter saker bli bra så blir de bra.  Jag inbillar mg att jag har scennärvaro. Jag uppfylls av min roll och lever den fullt ut.
Han sjunger en del i pjäsen.
– Jag sjunger inte bra, helst skulle jag inte vilja göra det. Men jag gör vad jag kan och det verkar funka. När jag sjunger inser publiken hur oerhört bra de andra i ensemblen sjunger.
– Vi vill ge järnet för att ge folk en stunds hårresande underhållning.
Uppsättningen hade premiär 10 oktober.


BO BORG
 
 
 

 

081026
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst