GALLERIST MED ÖRNKOLL
Jeanette Ölund 25-årsjubilerer i höst

 

Ett särdeles gott öga till kvinnliga konstnärers mjukare, mer subtila, uttryck är det det som mer än allt annat driver Jeanette Ölund i hennes stora passion för konst.
– När jag var ung räckte det inte bara att titta på konst; jag ville köpa allt jag blev berörd av. Idag behövs det inte; jag ser till att den viktigaste konsten kommer till mig ändå, säger Boråsgalleristen.

Hon är uppväxt med konst; pappan, byggmästare i Härnösand, köpte hem tavlor, en ingift moster var konstnär i Stockholm. Jeanette Ölund gick mycket på gallerier och blev bara mer och mer intresserad. Mötet med Rauschenbergs berömda get på Moderna Museet i början av sextiotalet avgjorde Jeanette Ölunds yrkesinriktning. Efter det fanns inget val, bara att följa sin passion. Hon öppnade galleriet i Borås 1983 under namnet Bacchus, efter stadens kvartersbeteckning, och ställde under de första åren ut grafik av bland andra Paladino och Andy Warhol.
Tidigt intresserad av den unga konsten, började hon redan från start också att lyfta fram kvinnliga konstnärer. Trots en konsekvent trohet visavi de konstnärer som tilltalat henne särdeles djupt, har hon varit trogen sina grundläggande kvalitetskrav. Sedan några år tillbaka, heter utställningslokalen på Österlånggatan Galleri Jeanette Ölund. Det råder ingen tvekan om att denna gallerist satt en både spännande och insiktsfull prägel på sitt urval av intresseväckande konst.
 – Jag fick kämpa på i början. Det fanns flera gallerier i Borås, framför allt hade Galerie du Nord hunnit bli så etablerat när jag startade, att det egentligen inte fanns något annat. Men jag lärde tidigt känna konstnärer, som Barbro Gustavsson och Margareta Mannervik. I Göteborg såg jag en målning av Barbro, och blev så tagen att jag frågade om hon ville ställa ut hos mig. Då levde fortfarande Borås Tidnings Bertil Lindström, en oerhört sträng kritiker. Alla var rädda för honom. Det visade sig att han tyckte precis som jag; han skrev en helt fantastisk recension. Barbro var med mig på Konstmässan i Stockholm andra året jag var där; det blev en väldig succé, berättar Jeanette Ölund.
– Det var sex år sedan jag ställde ut henne senast så det börjar bli dags igen. Jag har alltid haft koll på kvinnliga konstnärer; de är litet mer subtila och litet mjukare i uttrycket. Det har visat sig lyckosamt i mitt sökande efter konstnärer som talar till mig. Ewa Hörtnagl är ett bra exempel; i Göteborg ställer hon ut på Olsson & Uddenberg och brukar skicka mig vernissagekort. Den här gången kom en god vän med det. En dag ringde Ewa och frågade om hon kunde komma och visa mig sitt arbete. Det stämde direkt mellan oss; numera kan jag bli väldigt förvånad när det inte funkar. Andra kvinnliga konstnärer som återkommande ställer ut hos mig är Yvonne Nimar, Kerstin Dahl-Norén, Danka Jaworska, Bodil Hedlund, Eva Hild och Lena Björn. Flera nya är på gång.Men jag har också manliga konstnärer som ställer ut med jämna mellanrum. Först kom en tecknare från Trollhättan, som målade litet som Lars Norrman och hette Erik Friberg. För inte så längesedan ställde Lars Åke Åberg, Peder Josefsson och Ewa Hörtnagl ut ihop, och senast visade Kari Palmqvist en dokumentation om turerna kring Pinocchio, säger Jeanette Ölund.
Jeanette Ölund är inte bara gallerist; erfarenheterna från 25 års känsligt hängande av målningar och belysning av skulpturer och bilder har också kommit till användning på annat sätt. Patrik Ivarsson, VD på Wäst-Bygg, skulle bygga nytt huvudkontor i Borås och ringde till Jeanette, som gjort sig känd för skicklighet och rytmkänsla i konstarrangemang för offentlig miljö. Han ville ha in konsten tidigt i planeringen, och hade valt en enkel inredning för att ge konsten en framskjutande plats.Tillsammans gick de igenom rummen på ritningarna och Jeanette Ölund kom med förslag utifrån rummens utseende och funktion och valde ut all den konst som nu berikar miljön på Wäst-Bygg. Målsättningen är att flödet av färger och former skall leda besökaren från entrén och runt i hela huset.
– I september var Lena Björn första utställare; hon är en otrolig tecknare! Hon är från Tranemo, utbildad på Hovedskous och debuterade på mitt galleri för tio år sedan.  Det var hennes fjärde utställning hos mig. Två gånger har hon varit med på mässan i Stockholm, en gång på Art Copenhagen. I oktober ställer sedan Jarl Ingvarsson ut, tillsammans med sin hustru Marie Capaldi, berättar Jeanette Ölund.

ANDERS THURESSON

 


 Jeanette Ölund har ställt ut Lena Björn
081011
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst