Måns Persson
Blandteknik och måleri
öckerö bibliotek
27/9-30/10

 

LYFTER FRAM DET FÖRBISEDDA 
Sitt arbete gör Måns Persson osynligt

 

Måns Persson litar inte på teknikens under. Han gör abstrakta bilder av misslyckade digitalfiler.

Ljusa och lätta färger präglar hans målningar i utställningen. Efter en stunds betraktande framgår det att en av målningarna föreställer en trappstege sedd ur fågelperspektiv.
– I och med att alla de andra målningarna är i en abstrakta stil skiljer sig den föreställande pallen från dem, men jag ville ändå ha in den bilden i utställningen gjord i samma stil, förklarar Måns Persson.


Del två

På frågan om hans arbetsprocess berättar han att grunden är digitala foton som är misslyckade på grund av rörelseoskärpa eller att kamerans sensor har tappat någon pixel. Men han har också samarbetat med en fotograf kring samma motiv. Tillsammans scannade de av en katt, och gjorde sedan varsin version av materialet.
– Vi skyddade katten från det hårda ljuset, bara tassar och ben blev avlästa, förtydligar han.


Jiffy

Penseldrag för penseldrag går att utläsa hos somliga konstnärer som arbetar med olja. Till dem hör inte Måns Persson.
– Jag gillar inte att trycka fram texturen från penseln, säger han och tillägger att arbetet med hur målningen är gjord ska helst vara så osynligt som möjligt.
Till utställningen har han också tagit med diabilder från semesterresor som hans farfar har tagit vid resor i Europa. Även några stadsmotiv från Göteborg finns med i samlingen. Av diabilderna har han gjort kopior i ungefär A4-storlek, han har sedan delvis kolorerat dem och lyft fram några föremål i bilden. Gatlyktor är ett exempel på detta.


Ballong

– Gillar sådant som sträcker sig ut ur bilden, förklarar Måns Persson. Jag har gjort bilderna lite till mina utan att jag har ändrat helt på dem.

KENNETH ERIKSSON

 
 

081006
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst