TVÅ PENSLAR MÅLAR MER
 
Spanska duon LEG målar på varandras dukar
 

Alberto Ramirez och David Partida

Den spanska signaturen LEG kommer att synas i många svenska hem och offentliga miljöer. Deras färgfulla porträtt på personer som Brad Pitt, Albert Einstein och Greta Garbo förförde publiken samma stund som Galleri Scandinavia öppnade för vernissage.

Rusningen överraskade både konstnärer och gallerister.
– Jag blev helt nedringd och det var fullpackat med folk hela tiden. Det var rusning och tavlorna var slutsålda efter två dagar, så beskriver den mycket nöjda galleristen Håkan Lindblom LEG utställningen.
En krass förklaring är att de filmstjärnor, politiska storheter, musiker och fotomodeller som porträtterats hjälper till. Kända ansikten säljer.
Men signaturen LEG har en större historia än så. Bakom namnet döljer sig två konstnärer, Alberto Ramirez och David Partida från Barcelona.


Alberto Ramirez

– Vi målar tillsammans och på varandras dukar. Arbetet förs som en dialog och vi pratar hela tiden om vad vi vill göra, förklarar Alberto Ramirez som stannat kvar de sista utställningsdagarna, David Partida är redan tillbaka i Spanien.
Första gången Alberto träffade David var de små barn. Över ett decennium senare ses de igen i Barcelona, då som vuxna konstnärer. De började arbeta sida vid sida och fann den unika metoden av en slump. Alberto tror att samarbetet lyfter bådas konstnärskap.
– Innan jag började måla med David höll jag mig alltid till reglerna. Han är mycket mer anarkistisk och han lärde mig att man kan göra tvärtom. Vi är väldigt olika men möts på mitten.
David och Alberto är i förhållande till sina framgångar mycket unga, båda strax över trettio. Att genombrottet på svensk mark blev så stort var en överraskning. I Spanien är de inte heller oönskade, men vernissager och utställningar är något mer sansade. Alberto Ramirez berättar om en utställning på hemmaplan som han egentligen var mer nöjd med, även om de inte sålde en enda tavla. Givetvis vet han att säljapparaten ingår i arbetet, men egentligen skulle han bara vilja fokusera på det som händer i ateljén.Själva målandet är lekfullt, och även om det är porträtten som fått ta plats när de ska visas upp i Sverige målar de mycket annat än kända ansikten.
– Vi har målat på människor på en klubb i Barcelona. Men det är egentligen utanför jobbet, vi gör det för att kunna vara tillsammans med våra vänner och göra något kul, berättar Alberto Ramirez.När de målar i ateljén lyssnar de på intensiv musik, breder ut dukarna på golvet, springer om varandra med färgpytsar och är aldrig rädda för de starkaste färgerna. Ofta blir det stora stilleben och abstrakta figurer på avlånga dukar. Några ord ramlar in i målningarna och de lysande färgerna stabiliseras mot varandra.
– När vi målar på långa dukar börjar jag i den ena ändan och David i den andra. Vi gör alltid flera tavlor samtidigt. Ibland leder en av oss arbetet, som när någon av oss känner väldigt mycket för personen vi målar av.
När det gäller porträtt ägnar de lång tid åt att välja rätt person. Att det ofta blir kända personer har mycket att göra med vilka fotografier som finns.
– Nästan halva jobbet är att välja rätt bild. Ansiktet måste säga någonting som går att översätta till målningen, det ska ha intensitet eller passion.


Muhammed Ali

Det kraftfulla och intensiva är viktigt menar Alberto Ramirez. Energin ska kännas i bilderna. Inspirationen till det kommer från abstrakta expressionismen i USA och konstnärer som Jackson Pollock.
– När du går nära är det bara ett färgblurr, så tar man ett par steg tillbaka och då visar sig en perfekt form. Det är fantastiskt, säger Alberto Ramirez.
Även spanska konstnärer har inspirerat duon. Men varken Picasso eller Dalí hamnar bland Alberto Ramirez toppfavoriter. Han berättar att innanför Spaniens gränser är det Diego Velázquez som anses vara den största
impressionisten.
– Jag gillar verkligen Velázquez och David är helt inne på Van Gogh.
Den sista frågan är överhängande. Svaret är väntat.
– Alla frågar om namnet, säger Alberto Ramirez och fortsätter, det är ganska roligt att det betyder olika saker på varje språk. I Sverige blir det legitimation, på engelska betyder det ben och i Holland var det också ett ord.


Bruce Springsteen

Men förkortningen LEG är en ironi över konstnärers självupptagenhet. David brukar säga att han är ”limpio, educado y guapo”, på svenska betyder det ungefär Proper, belevad och galant. Alberto Ramirez uppskattade skämtet och ville att det skulle bli deras signatur.


Johnny Depp

Själv verkar han ha ett prestigelöst förhållande till konsten. Alberto Ramirez säger att en viktig anledning att vara konstnär är friheten. Han bestämmer om det är dags för en intensiv period i ateljén, semester eller en lång resa.
– Det är bra att inte signera med sitt namn. Då hamnar konsten i centrum istället för att jag eller David hamnar där. Det är något att gömma sig bakom.

MIRIAM LÖWENSTEIN

 
 

Galleri Scandinavia
20/8-2/10081002
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst