Galleri Mors Mössa
28/8–19/9 2004

Jonas AhlEn grupp av män i slips står och tittar upp mot himlen i en installation i Jonas Ahls utställning Tiden är ute. De är målade i akryl i naturlig storlek och utsågade var för sig i mdf-board som står rakt upp på golvet.
Vad männen spanar efter genom sina solglasögon är en öppen fråga. De ser akademiska ut i sina gråa kostymer, en byråkratisk uniform under ett opersonligt yrkesutövande.
– Men här öppnar de upp sig lite och visar att de tänker och känner någonting, säger Jonas Ahl.
Han har oftast har tiden med i tanken och i rummet när han jobbar.
– Tiden är både begränsad och oändlig. Man säger att den är ute men den kommer alltid att finnas. Men frågan är för vilken period i livet och för vilken uppgift?
Jonas tittar på bilder som han inspireras av men tecknar inte av fotografier.
– Det blir bilder ur huvudet, jag samlar på mig intryck från saker jag ser och så modifierar jag dem lite grand.
Det finns en glimt av humor i hans arbeten men Jonas försäkrar att han inte tänker i sådana banor.
– Efteråt upplever jag att det är humor i det. Sen har jag fått kritik för det, att det inte skulle vara ”fint”.
Hans inramade stillsamma blyertsteckningar bakom glas är avskalade och tagna ur sitt ursprung, de vänder sig mot sig själva. En tom balkong framför fönster med nerdragna persienner tycks sväva i luften mot det vita pappret, men betraktaren fyller den snabbt med associationer.
Man ser inget av personen bakom.
– En balkong är en personlig volym som ändå är offentlig. Man kan inreda den på olika sätt, folk bryr sig.

Jonas Ahl

Jonas Ahl

I det inre rummet finns en ny utsågad mfd-board-figur av en person som är helt dold i en rymddräkt. I maskens visir speglar sig galleriets innandöme. På väggarna hänger inramade teckningar av resväskor från olika epoker.

Jonas Ahl

Johan Ahl dras åter till teckning efter att ha arbetat med video och installationer. Han säger att han samlar ihop sitt konstnärskap.
– Blyerts är enkelt och bra. Man kan ha det med sig och kan skissa. Men när jag ska teckna vill jag sitta vid ett bra bord.
Han gick ut Valand 1999 efter att ha gått KV och Hovedskous och har ateljé i gamla snusfabriken. Ursprungligen från Katrineholm.JAN BERGMAN

2004