Jens Hübner
Black & white art
Halmstad
13-14/9, 19-21/9

 
MED SMAK AV
DA VINCI
Jens Hübner blandar nutid och dåtid

 

Mycket färg, kraftfulla strukturer av gips och bilder inspirerade av Leonardo Da Vinci är några av ingredienserna i konstnären Jens Hübners verk vid utställningen på Black and white art i Halmstad.

I utställningen, som är den andra separata vid Black and white art, har den unga halmstadskonstnären utgått mycket från Da Vincis skisser. De välkända och mytomspunna bilderna på människor, djur och uppfinningar finns lite varstans i hans målningar.
– Jag fascineras av honom och hans bilder. Han var så grymt skärpt, han var 500 år före sin tid, säger Jens Hübner och tänker på uppfinningarna av helikoptrar, flygplan och inte minst arkitekturen.
– Just hans skisser tycker jag är rätt varma på något sätt, även om de kan vara rätt råa också, säger han och syftar på anatomibilderna.
Förutom en bra balans med färger, som vid utställningen domineras av röda och blå toner, försöker Jens få en annorlunda form och struktur genom att använda sig av gips som underlag.Att han började med det var egentligen en olyckshändelse.
– Jag hade slut på linnedukar och hade en säckväv som jag spände en duk av och hällde på lite gips för att släta ut den råa duken med, berättar han.
Efter det har det bara blivit mer och mer gips i målningarna.
– Det har blivit en del kilo gips med åren, säger Jens Hübner som jobbat med det i sex år nu.
Han använder sig av lite annorlunda material i sina verk, som till exempel glaskross, metall, sten och grus. Materialet tar han med sig från resor världen över och på så sätt bär varje tavla på en historia från en annan plats.
– Jag hittade lavagrus på Island som såg ut som när man häller tenn i vatten. Mycket sådant har jag lagt ned i gipset just för att få fram den här strukturen, säger han.
Vägmärken i form av stopskyltar från olika länder är något som återkommer i flera av målningarna.
– Det är kul att bryta av med både nutid och dåtid, säger Jens Hübner som gärna vill att betraktaren ska stanna upp och tänka till om saker och ting.Men att förmedla några särskilda budskap är inte tanken.
– Jag försöker få fram en härlig tavla och mår man bra av den så har jag gjort mitt, säger han.
Förutom resorna är familjen en stor inspirationskälla. Han berättar att han kommer från en stor familj med sju syskon. Själv har han en son och ett andra barn på väg samtidigt som hans fru har två barn sedan tidigare.
– Jag har med något från min familj i varje tavla, säger han och visar exempel på en målning med två fallskärmar som symboliserar hans barn.
– När man får första barnet blir man en annan människa, man har något annat att sätta först än sig själv. Och hur barnets liv kommer att bli vet man ju inte, säger han
.


Själv föddes han i Göteborg för 30 år sedan men växte upp i Jönköping. När han var tolv flyttade familjen till Halmstad. Målat har han gjort sedan han var liten. Men det var först för 10 år sedan som han började på allvar.
– Då köpte jag oljefärger, dukar och skaffade mig en ateljé.
Förutom utställningarna på Black and white art har han ställt ut i Ljungby konsthall. Hans tavlor har prytt väggarna på hotell, restauranger, caféer och i klädaffärer i Halmstad.Men konstnärskapet är inte något han ägnar sig åt på heltid. Bara nästan. Till vardags jobbar han på en privat förskola som är inriktad mot konst, musik och drama. Där har han hand om ateljén och låter barnen få testa på olika tekniker inom måleri, skulptur, lera och gips.
Att helt leva på konsten är inte något han strävar efter idag.
– Jag vill inte vara ensam i en ateljé hela dagarna. Jag vill träffa lite folk också.
Inte heller att slå igenom utomlands är något han medvetet jobbar för.
– Jag är ganska nöjd med livet som det är just nu. Jag har jobb, familj och ateljé inom nära räckhåll. Det är allt jag behöver.

LINDA LUNDELL

 

 

 080917
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst