Vadsbo Museum
Mariestads konstförening
Lars Sjögren
målningar
13-28/9


LÄTT OCH ELEGANT
 
Lars Sjögren vill förmedla rörelse och rytm

 

Den värmländske målaren Lars Sjögren vet och kan det han vill som konstnär. Han är en förfaren målare med ett lätt och elegant handlag.

Jag har varit verksam som konstnär i snart sextio år. Och jag har hållit näsan över vattenytan större delen av den tiden. Jag gick på skånska målarskolan redan 1949. Där fick vi en klassisk konstnärsutbildning. Vi målade modell på förmiddagen och efter lunch jobbade i med stilleben eller landskap.Han bor i Karlstad där han föddes och har bott hela sitt liv.
Jag är målare. Målar mest olja på duk, men också blandteknikarbeten på papper. Då är det mest krita och gouache jag blandar.
Han har inga yttre motiv.
Jag avbildar inte. Det är abstraktioner jag gör. Jag vill förmedla rörelse och rytm. Jag inspireras mycket av musik. Det är kammarmusik i de små målningarna och mera orkestralt i de stora. Jag vill skapa intensitet och dramatik.
Han skulle gärna kalla sin stil för lyrisk spontanism.
Det finns en omedelbarhet trots att jag arbetar disciplinerat med min spontanism. Jag har alltid en plan och en beräkning för att sätta formerna på rätt plats. Men det finns ingen berättelse eller något djupt i mina målningar.Det är mera känslomässigt.
– Jag jobbar med glada och optimistiska färger.  Och jag vill åt linjespelet; böjda former och tecken i rörelse. Rött och svart är mina huvudfärger. Och jag vill at förhållandet mellan formerna ska skapa en rörelse. Och jag använder gärna droppeffekter. Det är mycket kraft i mina målningar. Jag vill vara det lätta kavalleriet. Det är ju det som kommer först.
Han gillar verkligen Vilhelm DeKooning och Jackson Pollock.
–  Visst finns det viss influens av dem i mina målningar.
Närmast ska han hämta sig efter den här utställningen och bara måla. Han har ingen utställning inplanerad och det är skönt.
– Folk uppfattar mina målningar som glada och positiva och det är just det jag vill att de ska vara, sammanfattar han.
– Nu har jag sagt mycket mer än jag brukar göra. Jag målar hellre än jag pratar.

 

BO BORG 


  

080914
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst