Kimmo Hakonen
, skulpturer och grafik
Tina Halldorsson, måleri
Galleri J, Falkenberg
22/8–6/9

 
KÄNSLOR OCH TANKAR I OLKA UTTRYCK
Göteborgspar ställer ut i Falkenberg

 


Skulptur av Kimmo Hakonen


Abstrakta uttryck i måleri, skulptur och grafik. Så beskriver konstnären Kimmo Hakonen sin och Tina Haldorssons utställning på Galleri J i Falkenberg.

Det är första gången som det äkta paret Kimmo Hakonen och Tina Haldorsson ställer ut tillsammans. Målningarna har hon gjort medan han står för grafiken och skulpturerna. En lyckad kombination tycker Kimmo Hakonen som menar att utställningen är rik på känslor och uttryck.
– Det känns som en fin helhet. Det är spännande att blanda så mycket utan att förlora sin identitet. Båda har speciella och unika uttryck så att man kan känna igen vem som gjort vad, säger han.


Målning av Tina Halldorsson

Att Kimmo Hakonen kom in på den konstnärliga banan var tack vare hans intresse för foto. Ända sedan tio års ålder har han tyckt om att fotografera och regisserade gärna vänner och bekanta hur de skulle stå framför kameran. Tidigare jobbade han med grafik för hand men har sedan gått över till att använda datorn som redskap.
– Jag ville testa och se vad jag kunde göra med alla foton, säger Kimmo Hakonen och berättar att han jobbar väldigt spontant.
– Datorn är som en stor mixer, där jag slänger i olika ingredienser som färg, foto, skulptur. Sedan kommer det ut lite grafiska blad, säger han.


Grafik av Kimmo Hakonen

Efter KV:s Konstskola och Hovedskous Målarskola i början av 1990-talet har han även hållit på med måleri och skulptur. Men sedan han och Tina fick barn har skulpturen tagit över måleriet.
– Måleriet var svårt att jobba med när jag fick barn. Då började jag med skulptur, det var lättare att ställa undan och jobba vidare med, säger Kimmo.
Skulpturerna vid utställningen, som är gjorda i brons, är små miniatyrer av stora statyer.
Ett av de stora verken, ”Själens förrum” (som är två meter hög och väger tre ton), står hemma i en park i Utby utanför Göteborg.
Vad skulpturerna föreställer överlåter han till betraktaren att bestämma.
– Jag tänker väldigt abstrakt. Det är tråkigt att göra det som redan finns. Jag vill skapa något som inte finns, säger han.

Skulptur av Kimmo Hakonen

Kimmo Hakonen
tycker det är roligt att jobba med titlar till sina verk. Helt plötsligt poppar det upp en titel i huvudet och då måste han skriva ned den direkt. En av skulpturerna på utställningen heter till exempel ”The blind man trusting his feelings for his survival”. Titeln kan dyka upp när som helst under processens gång men det är inte förrän då han vet vart det barkar hän.
– När titeln landar på pappret börjar detektivarbetet att hitta konstverket som tillhör titeln, förklarar han.


Målning av Tina Halldorsson

Tina Halldorsson vill däremot inte ha några titlar till sina målningar. Hon vill att betraktaren själv ska skapa sina egna tankar om verken. Liksom i Kimmo Hakonens konst är det även här mycket känslor i fokus. Men också mycket färger och former som möts.
– Ibland kan jag förstå vad det är och ibland inte. Men jag kräver inte av mig själv att det ska finnas någon förklaring. Det är känslan som är betydelsefull, jag behöver inte förstå det intellektuellt, säger Tina Halldorsson som vill att betraktaren ska ha samma frihet att tolka som hon är fri i sitt skapande.


Målning av Tina Halldorsson

Trots att Tina Halldorsson och Kimmo Hakonen jobbar på olika sätt och i olika ateljéer tror de ändå att de som äkta makar präglas lite av varandra. De pratar gärna om sin konst och försöker peppa varandra så gott de kan.
– Vi hjälps åt att utveckla varandra.

LINDA LUNDELL

 Kimmo Hakonen med en av sina skulpturer

080829
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst