BRED KONTAKT MED BARNEN 
Könsroller och kriminalitet i familjeklassiker

 

Esplanadteatern är en amatörteatergrupp med en omfattande verksamhet och bred repertoarar som kan sträcka sig från Strindbergs Paria till barnteater.

Thorbjörn Egners familjeklassiker Folk och Rövare i Kamomilla stad gick för utsålda hus på Sockerbruket.
Pjäsen etablerar en kontakt med barnen som lever sig in i handlingen och personerna. Och den tar upp viktiga livsfrågor som könsroller och synen på brottslingar. Esplanadteatern är en plantskola för teatertalanger.
 Jag vill söka in på en teaterskola, så nu gäller det att spela och läsa upp betygen, säger 24-åriga Ida Ekdahl som debuterar i större sammanhang i rollen som Kasper, en av de tre rövare handlingen kretsar kring.


Ida Ekdahl

Hon spelade teater när hon var liten i en barnteatergrupp i Källby. Har varit med i Esplanadteatern tidigare men kom ifrån teatern litet ett tag.
 Så började jag en teaterkurs i höstas. Det var kul som helst, och sedan fick jag en fråga av en av Esplanadteaterns tungviktare, Torsten Kärrbring, som spelar överkonstapel Bastian i den här föreställningen, om jag ville vara med i föreställningen. Jag testade och det gick jättebra och mitt teaterintresse slog ut i full blom igen.
Gruppen började jobba med den här föreställningen februari mars och hon kom med i maj. Och sedan dess har de jobbat hårt.
 Jag har fått massor med positiv feedback och nu vill jag satsa på teatern. Många som sett mig som rövaren Kasper ha trott at jag är en kille, så spelet måste fungera. Och det är roligt, vi har blivit som en stor familj på scenen.Det är en pjäs för hela familjen.
 Den innehåller både romantik och aktion. Jag spelar Kasper, en av rövarna. Han vill bestämma, men det blir inte som han vill. Det var svårt att spela kille i början. Men Gabriella Jakobsson är en god regissör så vi började att bygga upp Kasper från grunden, med gången, armrörelserna, rösten och till slut kom karaktären

Premiärnervositet?
 Det kändes som allt vi hade lärt oss och tränat på var som bortblåst. Men så måste man skärpa sig och allt kommer tillbaka. Men man går aldrig helt säker, så vi i ensemblen stöttar varandra. Och publiken ger den där extra kicken som är så viktig och skön. Och nu fungerar allt jättebra.


Drömroll?

 Jag vill spela i en film, gärna med ett allvarligt budskap.

Framtiden?
 Jag kommer att fortsätta med Esplanadteatern så länge jag bor kvar i Lidköping. Esplanadteatern finns i mitt hjärta för här har jag fått min första riktiga skådespelarerfarenhet. Just nu jobbar vi med sikte på att göra en pjäs om vuxenmobbing.


BO BORG

Esplanadteaterns uppsättning av Folk och Rövare i Kamomilla stad spelades på Sockebruket i Lidköping 8-17 augusti

  080819
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst