Lidköping Music Festival
4-8/8


GITARRESS SOM SAMLAR VÄRLDSELIT
 Martin Fogel ger Lidköping internationell musikfestival


Ann Ellkjär och Martin Fogel
 
För sjätte året i rad hölls Lidköping Music Festival i dagarna fyra. Initiativtagaren Martin Fogel hade samlat ett gäng internationella artister i absolut världsklass. Konserterna hölls på Rörstrands Museum och i S:t Nicolai Kyrka. Förutom kvällsspelningarna hölls lunchkonserter varje dag.
I årets upplaga deltog förutom Martin Fogel själv på gitarr, Colin Stone, piano, Ken Aiso, violin och Ann Elkjär, flöjt. Sopranen Regina Fredriksson från Lidköping debuterade i de riktigt stora sammanhangen.

Festivalens primus motor är 34 år och kommer från Lidköping.
  Jag började min musikaliska bana i kommunala musikskolan. Jag gick vidare till Göteborgs musikhögskola där jag studerade gitarr, dirigering och nutida musik i fem år 1993 till 1998.
Sedan började han direkt på Royal Academy of Music i London..
  Det är Englands äldsta och främsta. Det är en riktig elitskola och jag hade bl a Michael Lewin som lärare. Jag gick ut år 2000 och började min bana som frilansmusiker.
De första åren hade han London som bas.
  Som gitarrist har jag jobbat i många duokonstellationer och spelat tillsammans med sångare, pianister, flöjtspelar, andra gitarrister o sv. Det är roligare att jobba tillsammans med någon, inte minst är det mycket bättre och ha sällskap när man turnerar.
Numera bor han i Japan.
  Försöker att vara bred och allround som musiker. Nu senast har jag spelat in en CD, som inte kommit ut än, med musik av den japanske gitarristen och kompositören Toru Takemitsu. Det blir en skiva med fantastisk musik, säger Martin Fogel.
  Jag har spelat mycket tillsammans med suveräna flöjtisten Ann Elkjär, som ju också är med på den här festivalen. Vi har just släppt en skiva tillsammans, Image. Den blev utsedd till månades skiva i en ledande japansk tidskrift för klassisk musik. Sånt betyder mycket efter allt jobb man har lagt ner.
  Tidigare har jag också gett ut en CD med folkmusikinfluerad gitarrmusik, Shchenanduah. Det fick också ett mycket positivt mottagande.


David Leisner

Med Lidköping Music Festival ville han skapa en internationell festival med lokal förankring i sin hemstad.
  Tanken är att ta hit intressanta internationella musiker som inte varit i Sverige, gärna ledande namn inom sin genre. Artisterna har var sin huvudkväll, men vi blandar också artisterna i olika konsertkonstellationer. Vi vill gärna ha kammarmusik där musikerna fått tillfälle att repetera ihop sig, säger Martin Fogel.
  Vi vill skapa möten mellan musiker från olika världsdelar. Och det är mycket viktigt för oss att skapa möten mellan publik och musiker. Därför har vi alltid ett informellt mingel efter varje konsert.
  Ekonomiskt kokar vi soppa på en spik. De artister jag känner bor hemma hos mig i sommarstugan på Kållandsö. Men vi har en bra samarbetspartner i studieförbundet NBV och vi har sponsring och stöd från flera institutioner och företag.


Martin Fogel, David Leisner och Regina Fredriksson

Lidköping Music festival  vill vara den lilla festivalen som varje sommar samlar  internationella artister i världsklass.
  Och vi blir bättre och bättre för varje år. I har en stampublik, men märker också att musikintresserade reser långa vägar för att höra våra konserter.
Efter det hektiska arbetet med Lidköping Music Festival måste han ha semester och vila upp sig ett tag.
  I slutet av augusti åker jag till Japan och har nästan omedelbart en konsert i Tokyo. Sedan följer en lång instuderingsperiod. Det blir ny musik ni kanske får höra på Lidköping Music Festival 2009. För vi återkommer. Lita på det!!


Regina Fredriksson

Det unga stjärnlöftet Regina Fredriksson från Lidköping gjorde med ett par  framträdanden på årets festival sin debut i större konsertsammanhang.
  Det var roligt, spännande och pirrigt. Men det gick väldigt bra, och det känns som ett kvitto på allt det arbeta jag lagt ner.
Hon har gått tre år på en förberedande utbildning i Vadstena och den 1 september börjar hon på musikhögskolan i Köpenhamn.
  Så efter de här framträdandena förbereder jag flytten och tar det lugnt, säger Regina Fredriksson som ska gå tre år plus eventuellt ytterligare två års masterutbildning på musikhögskolan i Köpenhamn.
  Jag ska gå de tre första åren, sedan ska jag söka över till en operautbildning, för min dröm är att bli operasångerska. Det finns utbildning i Stockholm och Göteborg. Men jag vill hellre gå i Köpenhamn och ännu hellre i London eller i Tyskland. Inte minst London har jag hört mycket gott om bl a av Martin Fogel och Ann Elkjär som är med på Lidköpingsfestivalen och som själva studerat där. Och det har gjort mig extra sugen och motiverad.
Den stenhårda konkurrensen passar henne väl.
  Jag tränar mycket och har mycket höga ambitioner.
Hon är imponerad av Lidköping Music Festival.
  Ett fantastiskt arrangemang som är på god väg att bli en institution.


BO BORG

 Ken Aiso
Ann Ellkjär
 


Colin Stone080810
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst