Ingrid Tengelin
Målningar och akvareller
Galleri Tvärgatan, Skara
3-9/8


LÄNGTAN OCH NOSTALGI
 
Ingrid Tengelin målar minnenas Skara

 

Ett Skara som i mycket bara finns kvar i minnen och färgas av längtan och nostalgi målar Ingrid Tengelin.
  Många beskriver mig som naivist, men det tycke inte jag. Mina bilder är inte tillräckligt barnsliga, säger hon.


Hon målar mer medvetet med perspektiv än en naivist.
  Jag har ofta foton som hjälp med detaljer. Det är många detaljer och tankar som ska fogas samman innan allt stämmer för en målning. När jag målar akvarell tecknar jag upp motivet tunt med blyerts först.Hon kommer från Vänersborg och har via Karlsborg hamnat i Tibro. Har målat i drygt tio år och gått målerikurser i Sverige och Danmark.
  Jag målar gärna skildringar av upplevelser och en del naturmotiv för att träna akvarell och färger. Mina motiv är mest från 1940 - och 50-talen. På den här utställningen har jag många motiv från Skara på den tiden.
Det är bilder med berättelsen i centrum.
  Man pratar ju så mycket om sin barndom när man blir äldre. Och minnena kommer. Jag har bilder från Folkets Park och ett syföreningsmöte. Och så blir det många stadsbilder och hus.En bild skildrar när Ingrid Tengelins svärmor och hennes kompisar köpt nya röda kappor på avlöningsdagen och stolt cyklar runt på stan.
  Vilken bild av både dem och tiden.
En annan handla om den natt som är ett kollektivt minne för alla svenskar som var med då. Natten mellan den 26 och 27 jun 1959, då Ingo slog Floyd och Sverige fick en världsmästare i tungviktsboxning.
  På min bild sitter jag under en filt tillsammans med min bror och min pappa. Jag har också målat många minnen från mina minnen i USA de senaste åren och från mitt arbete som lärare.Närmast målar hon på och planerar nya utställningar, främst i Skaraborg.

BO BORG 

 

 080810
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst