PLATS FÖR EFTERTANKE
 Lars Winnerbäcks sommarturné blev minifestival

 
Zenits Anne Lichtenstein har träffat turnégänget kring Lars Winnerbäck, sommarens publikmagnet


Han är en av dem som packat kappsäcken för att ta steget upp på Lars Winnerbäcks turnébuss.
– Den här gången lämnar jag cykeln hemma och slår ett slag för samåkningen, säger Emil Jensen som förra året åkte på en cykelturné för miljöns skull.


När Lars Winnerbäck beslöt sig för att packa turnébussen var det inte bara det obligatoriska förbandet som tog plats i bussen. Här samlades mindre kända skådespelare och träffsäkra komiker med vassa vissångare och stora sångbegåvningar. Genom ett samarbete mellan Riksteatern och United Stage, Lars Winnerbäcks bokningsbolag, förvandlades turnén till ett resande festivalområde istället för den vanliga sommarturnén.


Emil Jensen före konserten

Emil Jensen som uppträder på den scen som Riksteatern ansvarar för är en av de mest mångsidiga artister jag någonsin träffat. Han vill inte sättas i ett fack och kan inte heller göras det. Han driver med sig själv, sitt artisteri och gårdagens och dagens politik, samtidigt som han tar upp allvarliga ämnen som miljö och mänskliga rättigheter. Han känns ny och fräsch.´
– Spoken word, singer-songwriter, stand-up, det är så fjantigt med etikettering, tycker Emil Jensen om det han sysslat med de senaste åren.
Förra året släppte han en skiva med bara mellansnacket som har vuxit fram mellan låtarna.
– Det är nog första gången någon gör det, säger han. För mig är det viktigt att blanda komik och tragik och våga prata om allvarliga saker som skapar eftertanke. Få folk att skratta och gråta. Det verkar som det är många som saknat det, säger han, fast poängterar att musiken är hans huvudsyssla.


Emil Jensen

Henric Herlenius, producent och projektledare på Riksteatern, berättar hur det kom sig att turnén är så mångsidig.
– Lasse gillar Emil Jensen. Sedan rullade det på med andra artister och turnédeltagare som tillkom, både genom Riksteatern och genom andra samarbeten. Allt utifrån vad Lasse gillar.
– Med på turnén är även Amnesty och en liten punkig skivaffär, säger Emil Jensen. Skivaffären ”Folk å Rock” har fått lägga ner butiker, så på det här sättet kan vi hjälpa dem.
I Amnestytältet är Kia Bergkvist i full gång med att samla in namnunderskrifter för att uppmana Kina att ta hänsyn till mänskliga rättigheter som de lovat inför OS sommaren.
– Det har skett två klara förbättringar som är delvis tack vare oss, berättar hon. Bland annat har man infört en högsta domstol som måste godkänna alla dödsdomar och utländska journalister har fått en större rörlighet inom landet. Det är i alla fall ett steg på vägen, säger hon.


Kia Bergkvist hjälper besökaren Martina Båtelson skriva under för mänskligare rättigheter i Kina

Kia Bergkvist tycker det är bra att turnén drar en så pass bred publik.
– Vi har haft jättemånga besökare, och det är en mångfald hos besökarna som vi annars inte brukar känna av.
Det är ett väldigt medvetet ekipage som åker vidare, samåkandes, mot nästa destination. Trots att inte Lars Winnerbäck är nåbar för att svara på varför han har valt att ha med dem som är med, är det inte svårt att förstå hans val. Duktiga artister som bryr sig. Inga sponsorer som bara vill tjäna pengar utan viktiga organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter, skivbutiker som kämpar för att överleva i en tid då folk köper mindre och mindre skivor.
Emil Jensen tvekar lite på frågan ifall han hade åkt med om det funnits stora sponsorer med i bilden.
– Allt är avvägningar, säger han. Jag skulle aldrig göra reklam i alla fall, där går min gräns. För tio-femton är sedan gjorde ingen reklam men nu gör allt fler det. Det är en sorglig utveckling, tycker Emil Jensen och hoppas att favoritbandet the Cure stått emot.
Han tänker. Det gör de alla på den här turnén. Eller festivalen om man hellre vill kalla den det.


Cissi och Nour förklarar samlevnad och sexualkunskap

Kvällens händelser:

Först ut på den lilla scenen är Cissi och Nour, som består av Cecilia Forss och Nour El-Refai, två unga tjejer som driver med könsrollerna genom en alldeles speciell sexualundervisning, detta varvat med sånginlägg av Maud Lindström, en feministisk trubadur. Stämningen är munter och unga som gamla i publiken känner igen sig i texter och scenarion som utspelas på scenen. Ett tag senare är det dags för Emil Jensens pricksäkra artisteri.


Maia Hirasawa på stora scenen

Den första artisten att inta stora scenen är Maia Hirasawa. Späd, med en röst som man inte tror kan rymmas i den lilla kroppen, är hon bättre live än på någon skiva. Och hon är riktigt bra på skivorna.


Miss Li på lilla scenen

Miss Li är nästa artist som med en sprudlande energi och smittande kärlek intar lilla scenen innan kvällens huvudartist Lars Winnerbäck avslutar festivalen med drygt två timmar av eftertänksamma trubadurvisor i toppklass, givetvis på stora scenen. Alla tidigare artister har haft en halvtimme till sitt förfogande och emellan uppträdanden har publiken kunnat köpa skivor hos Folk å rock, utnyttja yttrandefriheten på specialdesignade tröjor hos Amnesty, där man kan skriva vad man vill så länge det inte är kränkande, fika eller bara äta picknick i gröngräset.

ANNE LICHTENSTEIN
Foto: Martin Johansson och Anne LichtensteinLars Winnerbäck intar scenen till applåder och förväntan

Bäst med kvällen: Alla lät bättre live än studioinspelat.
Sämst med kvällen: Att alla ”förband” bara hade en halvtimme på sig.Publiken vid 18-tidenPubliken vid 22-tiden
Maud Lindström
Yngste besökaren var nio månader
Amnestys tält


Skivaffären hade många kunder


PS. Maia Hirasawa medföljer bara på första delen av turnén, därefter kommer Markus Krunegård, sångare i Laakso slå följe med sällskapet och därefter Sofia Karlsson.

Turnéplan:
2008-07-10 Helsingborg, Sofiero
2008-07-11 Göteborg, Slottskogsvallen
2008-07-12 Gamleby, Folkets Park

2008-07-16 Varberg, Fästningen
2008-07-17 Mariestad, Folkets Park
2008-07-18 Ransäter, Ransäter Hembygdsgård
2008-07-19 Tönsberg (N), Slottsfjellfestivalen
2008-07-20 Lysekil, Pinneviken
2008-07-23 Visby, Östergravar
2008-07-25 Kalmar, Skälby Gård
2008-07-26 Malmö, Mölleplatsen
2008-07-30 Säter, Säterdalen
2008-07-31 Storås (N), Storåsfestivalen
2008-08-01 Östersund, Storsjöyran
2008-08-02 Luleå, Luleåkalaset
2008-08-03 Sundsvall, Bergsåkers IP
2008-08-06 Karlskrona, Stumholmen
2008-08-07 Halmstad, Brottet
2008-08-08 Örebro, Brunnsparken
2008-08-09 Stockholm, Zinkensdamm IP
2008-08-14 Strömsholm, Strömsholms Slott
2008-08-15 Gävle, Gasklockorna
2008-08-16 Huskvarna, Folkets Park
2008-08-22 Växjö, Amfium-Campus
2008-08-23 Linköping, Stångebro

 
 

080720
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst