Odensåkers traktorrace
Mariestads kommun
23/7


TRAKTORTÄVLINGEN SOM BLEV FOLKFEST
 
Odensåker tiodubblar befolkningen

 

Onsdagen den 23 juli göres det upp om ”bögdas säkraste traktorförare”. Det är Odensåkers  traktorrace som går av stapeln för åttonde året. Publiksuccén är given. Odensåker brukar så gott som tiodubbla sin befolkning och ta emot ca 3 000 besökare i alla åldrar. Inte ens regnet brukar stoppa storpubliken att komma till denna publikfavorit.

Männen bakom racet är två traktorentusiaster och månskensbönder.
– Traktorracet har verkligen utveckla sin till en folkfest. Det är en enorm blandning av folk, från nyfödda till pensionärer, folk ur alla yrkeskategorier och samhällsklasser. Den här tävlingen är i bästa mening folklig, säger Hans Andersson.Tävlingen har tre klasser för barn , 0-3 år. 4-7 och 8-10. 
Barnracet är helt unikt för Odensåker. Över hundra barn deltar. De allra minsta kan inte trampa sina traktorer själva. Utan föräldrar syskon och mor och far föräldrar skjuter på. Och då växer hornen ut på gamlingarna, de ska vinna till varje pris. Men bara en vinner i varje klass. Alla andra blir å andra sidan tvåa.  Och barnen älskar det!, säger Jan Lorenzon.
Tävlingarna är på en åker.
– Är den inte tillräckligt lerig och slirig vattnar vi den. Det får inte vara för lätt!, skrattar Hans Andersson.Heaten för vuxna är från 19 år och uppåt. Bara ”vanliga” traktorer som är lagliga att framföra på allmän väg får tävla. De flesta används i vanliga fall i jordbruket.
– I extrema fall finns det nån som satt på en turbo. Han har satt sig för att vinna, men ännu har han inte nått ända fram. Det närmaste han kommit är att vinna rökpriset, det som det traktor som ryker värst får, säger Hans Andersson.
Man tävlar i par, bäst av tre heat går vidare.
– Vi har Le Mans start. De tävlande står 10 meter bakom traktorerna och vid startskottet kutade till sitt fordon och den vilda jakten kan börja. Och då blir det parallellslalom mellan oljefat. Vi har två verkliga champions. Stefan berg vann de tre första åren. Och vår nuvarande champion Torbjörn Falk har också han vunnit tre gånger, fortsätter Jan Lorenzon.
– Vi har ungefär 25 % kvinnor bland de tävlande, men det går i rätt riktning och ökar.Det är tävling men framför allt är det folkfest.
– Traktorracet, som väl nästan blivit en institution nu när vi kör för åttonde gången, har satt Odenslunda på karta. Vi lyssnar på musik, har dragkamp, fikar och käkar vamkorv, umgås och har det bra i största allmänhet. Det här är folklig kultur i ordets bästa bemärkelse. Och kom sen inte och säg att det inte är kul på landet.


BO BORG

Odensåker ligger mellan Binneberg och Rör i gamla Skaraborgs län mellan Mariestad och Skövde.

 
Hans Andersson och Jan Lorenzon startade traktorracet som blivit en stor publik tillställning.

 

 
 

080720
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst