Jeanette Capocci
Solsting och Snésprång
Lisebergsteatern
premiär 25/9

 
KOMISKA INTRIGER
Jeanette Capocci i första huvudrollen

 

Skådespelerskan Jeanette Capocci gjorde i somras sin sjätte säsong på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. I årets uppsättning, som i höst drar in på Lisebergsteatern i Göteborg, spelar hon dessutom huvudrollen.

– Det är smickrande och känns som ett stort förtroende. Det är alltid roligt att vara på scen mycket, säger Jeanette Capocci när hon tar en paus i repetitionerna för en pratstund med Zenits utsända.
Jeanette Capocci har tidigare synts i de två första delarna i Jäkelskapstriologin, därefter i Två bröder emellan och Två ägg i högklackat. Senast medverkade hon i Brännvin och fågelholkar 2006.
I år är det en ny lustfylld föreställning som gäller. Krister Classon och sonen Lars har bearbetat Wilhelm Behrmans och Gustaf Skördemans manus till Solsting och Snésprång, som har premiär på Lisebergsteatern den 25 september.
 
– Det är den roligaste föreställning hittills. Och det roligaste manus jag läst, säger Jeanette som tycker att årets uppsättning lutar mer åt komedi eller fars.
Jeanette spelar Gunhild som är gift med den naiva sågverksarbetaren Ruben Olsson. Som vanligt bjuds det på invecklade kärlekshistorier och massvis av förvecklingar och komiska intriger.
– Det blir mycket skratt, förvirring och där allt löser sig till det bästa på slutet, säger hon.


Jeanette Capocci som Gunhild och Jojje Jönsson som Dag-Otto. Foto: Bo Håkansson Bilduppdraget

Gunhild beskriver hon som en varm och sympatisk figur med ett brett känsloregister.
– Hon är både rolig, förtvivlad och glad. Hon har fötterna på jorden och ett väldigt tålamod.
För Jeanette blir årets föreställning även ett lyckat drag privat eftersom hon får sällskap av sin sambo Mikael Riesebeck, som spelar Gunhilds man Ruben.
– Vi njuter av att få jobba med varandra, det är sådan lyx tycker vi, säger hon.
Till Göteborgspremiären har Gösta Janson ersatt Stefan Gerhardsson. I övriga roller ser vi bland andra Jojje Jönsson, som den förvirrade brevbäraren Dag-Otto, och Ing-Marie Carlsson, känd som bland annat Mimmi i Tre kronor. 
 

Ing-Marie Carlsson och Jeanette Capocci i Solsting & Snésprång. Foto: Bo Håkansson Bilduppdraget

Jeanette växte upp i Markaryd men flyttade till Halmstad 1992 för studier på Sturegymnasiets estetiska program med inriktning på teater. Från början hade hon tänkt inrikta sig på musik men tyckte att hon ville ha något mer, och valde teater.
– När jag gjorde inträdesprovet kände jag att det var det här jag ville syssla med. Det verkade så himla roligt, säger hon.
Efter gymnasiet bildade hon och fyra klasskamrater teatergruppen Kompani Sture.
– Vi gjorde små satiriska teaterstycken som vi spelade på kalas, konferenser och föreningsmöten.
De hade Halmstad som bas men spelade över hela Sverige, med några avstickare till England och Norge. 1998 var de med i en nyårsrevy tillsammans med Jojje Jönsson och Siv Carlsson på Björkgården i Falkenberg. När sedan Kompani Sture lades ned efter fem år ringde nöjesbolaget 2Entertain och frågade om hon ville vara med i en nyårsrevy i Skara. Efter det spelade hon sin första roll på Vallarna i Snålvatten och jäkelskap 2001. Och sedan har det bara rullat på.
Fem gånger har Jeanette nominerats till Guldmask och vid ett tillfälle har hon också belönats. Det var för rollen som den temperamentsfulla italienskan Loredana i Thomas Peterssons fars Var är Zlatan?.
– Det var roligare än jag trodde, men inte min starka sida att gå upp på scen och tacka. Det är inte lika lätt att vara privat och säga något fyndigt, menar hon.


Jeanette Capocci har hunnit med en hel del

Förutom revyer och buskisföreställningar har hon också hunnit med en del tv. Förra vintern spelade hon och Jojje Jönsson in barnprogrammet Majas affär för SVT:s Barnkanalen. Programmet, som hade premiär första lördagen i juni, handlar om affärsbiträdet Maja som får besök av brevbäraren Dag-Otto. Tanken är att de unga tittarna inte bara ska underhållas utan även lära sig lite om matematik.
– Det är fina små avsnitt med mycket humor och lite matte, säger hon.
I våras medverkade hon vid inspelningen av ett annat barnprogram; Jonson och Pipen som visas i TV4 våren 2009. Där spelar hon stenålderskvinnan Sten-Britt som är förälskad i Pipen.
– Varje gång hon ser honom somnar hon (!), säger Jeanette som i programmet får utlopp för sin lust att spela lite extrema och skruvade karaktärer.

Har du någon drömroll du vill göra?
– Jag har faktiskt inte det. Mitt mål är att göra roller där jag utvecklas och att jobba med människor som jag trivs med. Jag går inte aktivt in för att vara med i någon thriller eller så.
Solsting och Snésprång spelas även i höst på Lisebergsteatern i Göteborg. Våren 2009 i Skara och därefter åker gänget på turné i hela landet fram till påsk.

 LINDA LUNDELL

 
Jeanette Capocci bland sina vänner på Lisebergsteatern i höst. Foto: Bo Håkansson Bilduppdraget

 


080623
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst