HENNES STENSKULPTURER UTSMYCKAR EN HEL STAD
Dagmar Glemmes målade stenar visar vägen 
 

Konstnären Dagmar Glemme har fått det hedersamma uppdraget att utsmycka staden Uelzen i norra Tyskland med 21 stora stenskulpturer.
– Det är fantastiskt och känns som en stor utmaning, säger hon.

Hallandskonstnären Dagmar Glemme står i en hall alldeles intill ett stenbrott i Slöinge och arbetar med sina stenar. På gården utanför står åtta färdiga stenskulpturer målade med färgglada och symboliska motiv i väntan på transport till Tyskland.
Det är staden Uelzen och citymanagern Joachim Lotz som står bakom idén till att utsmycka staden med Dagmars skulpturer. Efter att ha sett bilder på hennes hemsida blev hon tillfrågad om hon ville göra stenskulpturerna.
– Det har alltid varit en dröm att jobba med jättestora stenskulpturer, så det är en underbar härlig känsla, säger en upprymd Dagmar Glemme när Zenit träffar henne i den tillfälliga ateljén vid stenbrottet.
Projektet har fått namnet Stenarnas väg, ”Weg der Steine”, eftersom de kommer att placeras ut genom hela innerstaden, från den berömda järnvägsstationen och fram till rådhustorget. Där kommer de att stå i ungefär fem år. Därefter flyttas de till en av stadens stora parker.Under arbetets gång har hon varit nere i Tyskland flera gånger för att träffa representanter från Uelzen och för att välja ut platserna där skulpturerna ska stå. Alla stenbumlingar är sprängda på Mobjers stenbrott i Slöinge, bara några kilometer från hennes hem. Storleksmässigt är de mellan en och en halv och tre meter höga och de största väger runt sju ton. Efter slipning och tvättning tar Dagmar vid med det konstnärliga arbetet.
Vilka motiven blir är det inte bara hon som avgör. Det gör även stenarna, berättar Dagmar som har en alldeles speciell relation till dem.
– Jag talar med mina stenar. Ofta är det de som bestämmer vad jag ska göra. Ibland kan jag stå i timmar framför en sten och ha mitt lilla samtal, då den berättar vad som finns i den.Motiven som består av symboliska bilder och poetiska texter är budskap från stenarna och handlar om fred, miljö och kommunikationen mellan människor.
– Når de bara några människor så är jag jätteglad. Men man kan aldrig nå alla, konstaterar hon.
Dagmar Glemme har jobbat som professionell konstnär i över 30 år och har haft över 300 utställningar i gallerier och museer runt om i världen. Förutom målningar och skulpturer i keramik och sten jobbar hon med glasskulpturer, bland annat i glasbruken i Murano, Venedig och Brasilien men också i det småländska glasriket. Hennes största offentliga utsmyckning är fyra stora väggmålningar i en kyrka i Fort de France i Västindien, som invigdes av öns biskop förra året. Hon har gjort en tavla för FN-högkvarteret i New York
som överlämnades vid ett fredsmöte mellan FN och dåvarande Jugoslavien.Även Stenarnas väg i Tyskland tillhör de större projekten. Men är ett lite annorlunda sådant.
– Det här är mer jordnära på något sätt, menar Dagmar Glemme som berättar att det blir en stor och pampig invigning i Uelzen 24 maj med mycket musik och kulturella inslag.
Borgmästaren och andra företrädare för staden kommer i en gemensam promenad att avtäcka varje skulptur för sig samtidigt som något kulturevenemang framförs.
– Antingen blir det teater, musik, kör eller dans. Vid varje sten händer någon liten happening.
Till jul väntar ännu ett stort konstprojekt i Uelzen då hon blivit utvald att delta i stadens populära jultradition. I december varje år förvandlas rådhuset till en jättestor adventskalender och människor samlas på torget för gemensam lucköppning med musik, julmarknad och inbjuden talare. I år har turen kommit till Dagmar att designa motiven bakom luckorna.
Och det är faktiskt tack vare jobbet som luckkonstnär som hon fick uppdraget med stenskulpturerna. När staden sökte en konstnär till kalendern fick de upp ögonen för hennes konst och kom då med idén till Stenarnas väg.
Motiven till luckorna kommer att ha temat av änglar med olika budskap. Vid invigningen den 30 november bjuds det på ännu ett svenskt kulturinslag då halmstadkören C.A.T. kommer att framföra en konsert.
Men innan dess har Dagmar Glemme fått i uppdrag att göra en tre meter hög glasskulptur till ett nytt hälsocenter i Enköping, Medical Heart Center, som invigs den 4 juni.
Skulpturen föreställer ett huvud i glas med träd och grenar i och ett hjärta i stället för en hjärna som kommer att stå på en stor glaspelare.
– Meningen är att man ska tänka på sitt hjärta och på sin hälsa, säger Dagmar Glemme och berättar att det är ett hälsoslott som specialiserat sig på att förebygga hjärtsjukdomar.Hon har själv sina rötter i Tyskland. Ödet och inte minst kärleken var det som förde henne till Sverige 1973.
– Jag träffade en svensk tandläkare på Rhodos när jag var på studieresa. Han hade en praktik i Halmstad och då tänkte jag att det inte spelar någon roll var jag bor, bara jag har trevliga människor runt omkring mig.
Den nära relationen till makens familj och vänner gjorde att hon valde att stanna när han efter några år gick bort i cancer. Hon har flyttat runt lite i Sverige, bott både i Göteborg och i Sundsvall men flyttade tillbaka till Halland för 12 år sedan. Nu bor hon i ett hus vid havet i Ugglarp och stortrivs med livet.
– Jag har alla ingredienser i mitt liv. Underbara vänner, fantastiska barn, framgång i mitt yrke. Och jag har ögon som ser, öron som hör, händer som kan jobba och ben som kan springa. Så jag har ju allt som behövs. Och kärlek, det är underbart!

LINDA LUNDELL

 
 

080504
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst