ZENITS KULTURSTIPENDIUM 2008
 
tilldelades
Marta Runemark Marta Runemark, skulptör bosatt i Öxnevalla utanför Borås, är Zenits kulturstipendiat 2008. Chefredaktör Jan Bergman var först att gratulera. Foto: Sem LarsenMarta Runemark tilldelades Zenits kulturstipendium 2008 vid en ceremoni på scenen i konstmässan Art Nordic i Svenska Mässan i Göteborg i lördags.
 

Förutom ett inramat diplom och 5 000 kronor innebär stipendiet en veckas vistelse i stugan Törnrosen, belägen i vacker natur i Spiken, Kållandsö i Lidköpings kommun.
– Jag har aldrig fått ett stipendium förut, sa en rörd Marta Runemark. Efter överlämnandet och uppläsning av motiveringen fortsatte firandet med ett glas rödvin i Zenits monter.
Här är motiveringen  från juryn som består av Jan Bergman, Gun Hellervik och Kimmo Hakonen:

"Marta Runemark är en magiker och en konstnär med stor integritet som lever nära naturen och arbetar med de frågor som är avhängiga naturen och våra existentiella livsvillkor.
Hennes skulpturer har släktskap med den energiladdade konsten i utomeuropeiska samhällen och visar ibland upp ett band till en annan osynlig värld. Hon strävar alltid efter kvalitet och  har en speciell drivkraft att berätta om tillvarons dolda sidor och nästan omedvetet skapar hon mystik  med hjälp av illusioner.och spännande stämningar".

Nästa års kulturstipendium kommer att annonseras i höstnumret. Det står redan klart att stipendiesumman kommer att höjas igen.

Läs intervju med Marta Runemark från Zenits vinternummer 2007/08 >>>

 
En rörd Marta Runemark tog emot Zenits kulturstipendium från chefredaktör Jan Bergman på scenen i Art Nordic i lördags. Foto: Sem Larsen

 
 

080420
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst