"Livsformer"
Carin Rudehill
, foto
Ingela Räntfors, coutureplagg
Galleri Floras Rike
12/4–18/5

 
MÅLAR MED KLÄDER OCH FOTOGRAFIER

 


Endast några minuter före vernissagen lägger Ingela Räntfors sista handen vid en av de dockor, som i prydliga rader matchar Carin Rudehills färgstarka fotografier längs väggarna. En dekorativ tygblomma som hon arbetat med in i det sista inför öppningsdagen, är äntligen på plats.

– Till vardags arbetar jag med beställningsskrädderi och Carin har gjort en hel del modefotografering för mig. När vi gjorde en utställning tillsammans med andra konstnärer på en konsthandel i Varberg, där vi båda är bosatta, ville många av de andra också ha fotografier som illustrerade deras bidrag. På så vis kom vi på idén att göra en mer konstnärligt arbetad utställning, berättar Ingela Räntfors.De har umgåtts med planerna under två år. Vid sidan om ordinarie arbeten, har funderingarna gått fram och tillbaka över hur de skall kombinera Carins Rudehills foto med Ingela Räntfors kläder. Dagen till ära bär de samma blommönster i den enas kjol och den andras klänning. Samarbetet har också resulterat i såväl designat tyg, som generöst tilltagna kuddar. Carin har här bidragit med ett digitalt framställt blommönster utifrån utställningens fotografier.– Vi har tryckt upp tygerna på ett textiltryckeri i Borås. Ett av mönstren är taget från en spegelvänd serie bilder av lätt vissnade tulpankronblad; där endast några kronblad återstår. Det var Ingela som bad mig kolla vad som skulle hända om jag spegelvände en av bilderna, berättar Carin Rudehill, till vardags pressfotograf på Hallands Nyheter.– För mig har mycket handlat om att hitta textila material som liknar växternas och blommornas textur, säger Ingela Räntfors. Men vi har verkligen spånat ihop, lagt till och tagit bort, både av klädidéer och av bilder. Ta bara Carins bilder av smältande is bland buskarnas grenverk, kombinerade med pälsliknande fällar nedanför! Carin är väldigt bra på att hitta små udda former i naturen; ett litet förtorkat vridet blad i förstoring, kan ha en väldig potential i ett tygtryck, det har vi verkligen insett, säger Ingela Räntfors.
– Vi har fått tillåtelse att ha ena sidans rullgardiner neddragna; vissa tyger har lättare att blekas än andra; dessutom bidrar arrangemanget till ett större lugn i rummet.

ANDERS THURESSON

 


 080414
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst