Maria Silfverhielm
textil
Galleri Skarliden, Vara
29/3-13/4


ETT SKIMRANDE BRODERI 
Maria Silfverhielm återanvänder linneservietter

 

Maria Silfverhielm återanvänder gamla linneservetter och ger dem nytt liv och ett helt annat uttryck genom sina glänsande fria broderier.

Äldre linneservetter har en enorm kvalitet och en fin lyster även om de är slitna. När man som jag är textilt utbildad så ser man kvaliteterna hos det gamla, säger hon.
– Man kan ge föremålen en ny mening efter att de upphört att vara brukbara. En del av servetterna färgar jag om. Jag broderar med silke för de fantastiska färgerna och ljusspelet.
Hennes arbeten kretsar kring olika teman.
– Ett har varit at försöka fånga glasets karaktär i linnebroderi. Eller kanske man ska säga att det handlar om minnet av glasföremål, säger Maria Silfverhielm.Hon har vuxit upp med pappa som var glaskonstnär.
– Det gav starka intryck och impulser. Och jag fick lusten att själv skapa. Men det blev naturligt att välja ett annat material än pappa jobbade med.
Hon jobbar inte med glasföremål som förlaga utan vill skildra de intryck som blivit kvar.
– Jag broderar direkt och utan skiss. Silket ger en glasig karaktär genom sin transparens. Jag jobbade naturalistiskt först men jag märke at det blir mer och mer abstrakt.
– I något av dessa broderier finns bara ytan och inte den yttre formen. Och det är också intressant att ta tag i den akvarellkänsla som kombinationen av vitt linne och silke kan ge.
Det är ett fritt broderi.
– Motivet får bestämma vilken teknik jag ska använda. Och jag kan lägga linjerna hur jag vill. Ofta blir det stjälkstygn och flätsöm.
Vatten är ett motiv som kommer tillbaka.
– Det är mina berättelser om seglarupplevelser. Men också vattenhål och vattenrörelser.En del arbeten har Linné som tema.
– Jag började med det inför en utställning på Ljungbergsmuseet förra året. Det handlar om min syn på hans samlande och ordnande och jag jobbar som han med att söka likheter och olikheter.
Hon intresserar sig för mönsterverkan, hur ett mönster kan förändra hela ytan om man vrider och vänder på det.
– Jag jobbar till skillnad från Linné intuitivt snarare än vetenskapligt. Jag har en vision om hur bilden ska se ut och mitt medium är textil.Är det konst eller konsthantverk?

– Jag är inte intresserad av att kategorisera. Jag gör vad jag vill på det sätt som passar mig. Men textilen har flera unika egenskaper som tilltalar och intresserar mig.
Hon hoppar över skisstadiet och slipper på så sätt få sin vision filtrerad. Formen och färgen blir distinktare och mera konkret än i till exempel måleri.
– Jag jobbar gärna med induktionsfenomen som uppstår i kontrasten mellan grund och färg. Kategorier är ointressanta, det är färg och form som är intressant!
Hon vill fortsätta att jobba med textil vid sidan av sitt dagliga arbete på Linköpings universitet. Hon diskuterar och planerar flera utställningar.
Maria Silfverhielm gick på Konstfack 1968-1972. textillinjen. Sedan har hon haft alla möjliga administrativa och pedagogiska sysslor med anknytning till textillkonst. Bland annat butikschef i hemslöjdsbutik, via lärare på Konstfack och  rektor för Handarbetets Vänners  skola. Nu arbetar hon på Institutionen för kultur och kommunikation vid universitetet i Linsköping.
– Men hela tiden har jag parallellt med den karriären ägnat mig åt mitt eget skapande i textil.

BO BORG

 


 080413
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst