Siv Zetterqvist
Måleri
Galleri Edvin, Skövde
29/3-12/4


PLATSENS SPECIELLA KÄNSLA
 
Siv Zetterqvist målar sina synintryck

 

Siv Zetterqvist har jobbat som grafisk formgivare och illustratör. Hon har formgivit en rad böcker. Nu när den karriären är avslutad satsar hon på att uttrycka sig som fri konstnär.

Hon har arbetat som illustratör och grafisk formgivare åt förlag och annonsbyråer. Har illustrerat allt från oljeborrtorn till medicinska planscher.
 Jag har byggt upp en bildbank inom mig med de många tusen illustrationer jag gjort genom åren. En del är mycket precisa, andra har en friare utformning.
De har använts i alla möjliga kommersiella sammanhang som reklamtryck, annonser och skivomslag. Men får ett nytt liv som inspirationskällor i hennes nya och friare bildskapande.
När man väl får en konstnärlig idé så har man nytta av sina erfarenheter och vet hur man ska förverkliga dem. Och det fria skapandet är inte nytt för mig, det har funnits med i alla år parallellt med illustrationsjobben.En speciell motivkrets är ömotiven. Siv Zetterqvist är med i Ögruppen med bl a galleristen och konstnären Björn Dahlberg och målaren Lars Agelii.
Vi åker till öar över hela världen, minst en om året, för att måla. Vi har varit på Korsika, Manhattan, Stromboli och många andra öar. Och man lär sig massor varje gång.
När hon nu jobbar som fri konstnär har hon prövat sig fram för att se vilka tekniker hon trivs bäst med.
Jag vill komma från det föreställande. Så nu ger jag mig gärna på abstrakta motiv i kollage, akryl och akvarell. 
Hon har ingen stil som konstnär än.
  Men jag är van att måla allt möjligt så jag är flexibel och öppen.
Hon har inget budskap till världen.
Jag är i början. Jag målar mina synintryck av det jag varit med om. Jag tar vad jag vill ha eller behöver ur ett landskap.
Det kan vara några former, ett par färger eller en känsla.
Det där med platsens speciella känsla intresserar mig. Jag vill förmedla den på olika sätt i mina bilder.
Motiven kan vara miljöer med hus, fåglar och andra djur.
Färgerna är viktiga. Jag har starka
. Målar tills bilden stämmer.
Bilderna ska vara vackra men inte insmickrande.
Det får inte bli sött och gulligt så jag använder inte rosa och ljusblått. Karaktär är ett nyckelord i min konst. Jag gillar själv 1930-talskonstnärer som Sonya Delaunay och de ryska avantgardisterna.Siv Zetterqvist vill fortsätta utveckla sig. Komma loss från det illustrativa och dekorativa.
Jag vill komma bort från det inlärda och föreställande. Det tar tid, men jag söker tröst i Picassos ord om att det tar et helt liv att kunna måla som ett barn.

Hon är finlandssvensk, numera bosatt i Göteborg.
Jag kom till Sverige 1960. Då hade jag just avslutat en utbildning på Konstindustriella Högskolan.

BO BORG

 


 080408
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst