Peter Davidsson
Måleri och skulptur
Galleri J, Falkenberg
14/3-12/4


BAKOM VERKLIGHETENS FASAD 
Peter Davidsson uttrycker en gyllene känsla

 

Rum i landskap och städer arbetar Peter Davidsson med. Han är målare, skulptör och musiker från Åsa.

Han har samlat ihop sin produktion till en reptrospektiv utställning och tycker att ordet ”stigar” sammanfattar det han håller på med.
– Det känns naturligt att ha en ingång in i landskapet. Att befinna sig på en sorts stig, det gör alla.
Peter Davidsson är övertygad om att det finns en anledning till varför han håller på med konst, ett slags andlig dimension.
– Det finns ett sökande i alla mina målningar, säger han och försöker hitta orden för att beskriva sitt konstnärskap.
Med bakgrunden som musiker liknar han sitt måleri vid instrumental musik.
– Det uttrycker en känsla, snarare än en uttalad tanke. Det är en känsla av att det pågår något mer bakom verklighetens fasad. Man kan kalla det något högre, eller gyllene. Det är nog det som försöker göra sig hört eller sett i mina verk
På så sätt känner han sig delaktig i en process som har ett eget liv. Förutom måleriet skulpterar han i betong, mosaik, sten och brons. Att han började med skulptur är tack vare en indisk skulptör som sett hans abstrakta målningar.
– Han sa att jag borde börja med skulptur eftersom ”det är ju det du gör”. Och det satte skruv i mig, det var då jag började ta tag i det.
Peter Davidsson är född i Göteborg och har växt upp både där och i sin nuvarande hemort Åsa, söder om Kungsbacka. Tecknat och målat har han gjort så länge han kan minnas.
– Jag var 13 år när jag började med olja på riktigt.Efter nian ville han börja på konstskola, men fick inte för att han var för ung. Senare gick han KV och Dômen i Göteborg, men är i övrigt självlärd.
Under årens lopp har han försörjt sig på diverse kontorsjobb, bland annat som studiesekreterare på ett studieförbund. Men 2002 fick han nog och valde att satsa helt på konsten.
– Ska man komma någonstans kan man inte syssla med det bara mellan tolv och två på en lördag, menar han.Musiken har också spelat en stor roll i hans liv. Sedan han var 13 har han spelat i olika band. Ett av dem är Twice a man, ett elektroniskt tvärkonceptuellt band som blandade ljus och scenografi med musik som byggde på teman.
– Det har gett mig väldigt mycket. Men det tog mycket tid så jag satsade på konsten istället.
Något han också ägnat mycket tid åt är den indiska klassiska musiken, då han tagit lektioner i sitar av en indisk lärare.
Och just de indiska influenserna är något som verkar vara återkommande i Peters liv. Förra året fick han ta emot ett resestipendium ur August Ringnérs Stipendiefond och den 15 april åker han till Bengaliska viken för att teckna och få mer inspiration. Det blir hans fjärde besök i Indien.
– Jag tror inte att någon kan annat än omfamna det stället. Det finns någon energi i luften, musiken och arkitekturen som tilltalar mig. Jag känner mig precis lika hemma där på vissa ställen, som hemma i Åsa.
Det var genom konstsiten Artmate, Zenits samarbetspartner för Kulturguiden, som han fick reda på att det skulle öppna ett galleri i Falkenberg i vår.

LINDA LUNDELL

 
Läs om Johny Kronwall som öppnade Galleri J >>>
 

080316
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst