VILL LYFTA FRAM DET ANNORLUNDA 
Johny Kronwall öppnar galleri för regionens konstnärer

 

Regionala konstnärer med lite annorlunda framtoning ska lyftas upp på Johny Kronwalls nyöppnade galleri i Falkenberg.

Han letade lokal i ett år utan resultat. Så blev plötsligt källarlokalen på Storgatan 19 ledig och den 8 februari slog han upp portarna till Galleri J. Först att ställa ut var Magnus Sjöbleke från Slöinge, en intressant konstnär på väg uppåt.
– Det är jätteroligt att det varit så lätt att få tag i konstnärer och dessutom konstnärer som jag vill ska ställa ut här, säger Johny Kronwall.
Främst är det yngre regionala konstnärer som sticker ut på något sätt och som har en målsättning att leva på konsten.
Johny Kronwall arbetar vid Bäckedals folkhögskola i Sveg där han leder finlandssvenska litteraturkurser på nätet. Eftersom han behövde ännu ett deltidsjobb kom han på idén med att öppna galleri, en helt ny verksamhet. 
Han presenterade en affärsplan för nyföretagarcentrum och fick sex månaders starta eget bidrag.
– Målsättningen är att det om två år ska vara ett etablerat och respekterat galleri som är upptaget i Svenska Galleriförbundet.
Förhoppningen är också att så småningom få någon form av kompanjon för att kunna ha öppet lite mer. Han har öppet torsdags- och fredagseftermiddagar samt lördagar elva till ett.
Johny Kronwall är inte främmande för att samarbeta med andra gallerister.
– Vi kanske kan ha en temautställning. Om man slår ihop sig med andra går det att göra vad som helst.
Han vill gärna att det ska hända något spännande och annorlunda och vid en av de kommande konstnärernas vernissage kommer en röstperformanceartist att göra två kortare framträdanden.
– Då händer det en grej till förutom konsten, säger Johny som spånar på idéer med akustisk musik eller varför inte eldslukare på gården utanför.
Konstnärer som kommer att ställa ut under året är, förutom Peter Davidsson (se separat artikel), Anthony Mills, Noa Ljungberg, Johan Haugen och Fatemeh Gosheh från Göteborg som är internationellt verksam och bland annat har ställt ut i Florens och New York.
Grupputställningen ”Härjedalen i Halland” startar vid midsommar.
– Det blir en motvikt till alla kustmotiv som brukar prägla konstlivet på sommaren. Då gör jag tvärtom.


LINDA LUNDELL

 
Läs om Peter Davidsson, måleri och skulptur >>>
 

080316
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst