Petter Åkesson
Måleri, screentryck
Panncentralen, Mariestad
1-16 mars
 


 BILDER MED PSYKOLOGISK SPÄNNING
Petter Åkesson målar
symboler och tvetydigheter

 


Med en psykologisk spänning arbetar Petter Åkesson i målningar och screentryck.

– Jag tänker mycket på färger och tycke mycket om färg. Jag är inspirerad av sjuttiotalets färger. Och numera är min lilla dotter en ett återkommandemotiv och inspirationskälla.
Han
försöker använda de färger som han inte gillar själv, starka färger som skär i ögonen.
Jag strävar efter att måla ytligt och platt. Och i en naivistisk stil som jag kopplar till ironi.En av målningarna heter Porträtt och Zenit tycker den har någon avig likhet med målaren och Carnegiepristagaren Torsten Andersson.
Visst. Det blev ett idolporträtt av vår store målare Torsten Andersson. Målningen hade andra motiv tidigare, men kom sedan, mer eller mindre utan min förskyllan att likna Torsten Andersson.
En målning har ett hus i en märklig färgskala och det mest aviga perspektiv.
Jag gjorde huset rakt upp och ned utan någon perspektivberäkning. Det fanns en känsla jag ville gå rakt på.
Han gör bilder han tycker om och som säger honom något i hans personliga situation.
De är fulla av symboler och tvetydigheter. Trädstammar och stubbar t ex. Och ett ansikte vars aktivitet blir tydligare mot en kal bakgrund.Han vill skapa en psykologisk stämning.
Och en skevhet i bilden, en oro i stämningen. Något dubbelbottnat. Ändå har det blivit ljusare. Jag har gjort tunga, mörka målningar tidigare. Nu vill jag att mina målningar ska uppfattas som positiva och glada.

Du har gjort en målning av en person med ett färgfält i stället för ansikte. Och så heter den Porträtt?
Kanske är det litet vitsigt. Det är ett självporträtt av mig när jag var ung, och på den tiden kände jag att jag inte hade något ansikte. Inga erfarenheter.
En målning har den kryptiska titeln Man ska säga ja till allt i livet, säger Nietzsche.
Det är ett förvardagligande av Nietzsches filosofi. Där finns personer med flera profiler. Och en sked symboliserar mottagande.
Han visar också en del screentryck.
Jag tycker om det svartvita. Det minner om ungdomens serier. Det finns en exakthet och noggrannhet. Jag hängde dem vid måningar jag tyckte de passade ihop med, för att skapa ett slags dialoginstallation. Det estetiska går alltid före det naturalistiska.Han vill fördjupa sitt måleri.
Jag är intresserad av konst. Får inspiration av målare som Dick Bengtsson, Hans Wigert, Ulf Gripenholm och Lena Cronqvist.
Han jobbar mest för sin egen skull.
Det är mest jobbigt att ställa ut. Så nu ska jag ta paus från konsten ett tag och sen ska jag börja måla porträtt.
Han är född 1970 och uppvuxen i Malmö. Har en akademisk bakgrund med ämnen som konstvetenskap, sociologi och psykologi. Är numera bosatt i Mariestad då hans flickvän går en trädgårdskurs på Da Capo.

BO BORG

  080311
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst