Art Nordic
Svenska Mässan
17-20/4


 EN KONSTMÄSSA SOM SPRETAR
Tommy Magnusson bjuder in gallerier och konstnärer
 


Göteborg får en ny konstmässa i vår. Det är Art Nordic som flyttar upp från Kungsbacka efter bara ett år och slår upp portarna i Svenska Mässan.
Tommy Magnusson är mannen bakom verket och hoppas locka en bred publik till dagens spännande konst.

– Det är en lång historia, säger han när vi träffas på ett fik vid Domkyrkan och jag frågar om hur det kommer sig att man startar en konstmässa.
– Jag har varit med i en fotbollsförening i Kungsbacka i många år och den arrangerar antikmässan på Kungsbackamässan sedan 23 år, det blir 24:e året nu i sommar. Spelarna i klubben är med och bygger.
– Jag har hållit på med den länge och har varit ansvarig de sista 3 åren. Antikmässan håller till i de båda ishallarna och har 120 utställare.
Fotbollen har lett honom in på ett nytt spår i livet. Det är en lång resa sedan han som femåring började spela boll och blev innermittfältare i Annebergs IF.
– Jag blev heltidanställd i föreningen 2004 och passade vi på att starta upp en hantverksmässa som gick i november förra året.
Kungsbackamässorna har många kända namn ställt ut som Ardy Strüwer, Curry Melin, Christina Schollin och Kjell Lönnå. Det är 6 000 – 10 000 besökare per mässa.
– Då kom idén att starta eget, tm event, och arbeta i det egna företaget parallellt. Jag är fortfarande anställd i klubben på halvtid.
 
Han arrangerade den första konstmässan Art Nordic i en av ishallarna förra sommaren.
– Jag tycker mycket om att titta på konst men är långt ifrån kunnig.
En jury om tre personer godkände deltagarna; Dagmar Glemme, konstnär i Slöinge, Kenneth Björlin, som har Särö Konstgalleri och Sten-Ingvar Nilsson, ordförande i Konstliv Halland med 100 konstnärer som medlemmar.
– De ansvarar för var ribban ska ligga. När vi samlas hemma hos Dagmar sitter jag med stora öron medan de andra gör tummen upp eller ner.
Det blev 32 utställare och 15 som fick nej. Både gallerister och konstnärer. 1 100 besökare kom på tre dagar. En mässa som förövrigt invigdes av Hallands landshövding.
Premiären gav Tommy Magnusson blodad tand och idén föddes att spänna bågen och nå en större publik genom att flytta Art Nordic till Göteborg.
– Det är dyrare men det kommer förhoppningsvis mer folk per automatik. Jag är nöjd med första året men vill få upp besökstalet. Och det är bättre utställningsservice. Vi behöver inte bekymra oss över att färgen och elsladdarna ska räcka.
Inför de fyra dagarna i Svenska Mässan 17-20 april siktar Tommy Magnusson på 60 utställare men är nöjd med 45. Besökstalet är en öppen fråga.
– Det är naivt att tro på 10 000 första året. 2 500-3 000 är realistiskt. Art Copenhagen, som hållit på några år, har 12 000. Den största i norden Art Herning på Jylland har 14 000. Om vi landar på 3 000 är jag nöjd.

Det blir den största jurybedömda konstmässan i Sverige. För att få ställa ut ska konstnären uppfylla en rad med kriterier för att juryn skall titta vidare på intresseansökan.
Utställningsytan om 2 000 kvadratmeter i E-hallen, med entré mot Skånegatan och Scandinavium, indelas i två delar, en del för gallerister och en del för konstnärer.
– Jag vill ha en mässa som spretar, säger Tommy Magnusson som vill se både gallerier och konstnärerna själva bland utställarna.
– På Sollentunamässan får bara gallerier vara med. Det råder lite av en intressekonflikt. Gallerierna ser sig som ett filter mot sämre konst. Men det ligger också en ekonomisk bit i det som man inte kan bortse från.
Deltagare har anmält sig från främst Sverige, men även Danmark, Tyskland och Norge. Men Göteborgs stora gallerier har förhållit sig passiva till initiativet.
– Jag är lite förvånad. Rent kostnadsmässigt ligger vi på hälften mot Sollentunamässan. Sen är jag inte naiv. Hade det varit jättelätt att dra runt en konstmässa hade det funnits en i stan.
Göteborgs Konstmässa som startade i Svenska Mässan i maj förra året, samtidigt som Tommy Magnusson gjorde sitt första Art Nordic i Kungsbacka, har i år flyttat sig till september.
Därmed blev det en lucka på våren. Efter femton år utan en konstmässa i Göteborg finns plötsligt två.
– Det är intressant, tycker Tommy Magnusson som vill bjuda en bred mässa för den stora konstintresserade allmänheten.
– Jag är inte intresserad av att arrangera en mässa där allt kostar 50 000 kronor och uppåt. Det ska vara konst av duktiga konstnärer som klarar de ganska generella kriterierna. Det är inte mer komplicerat än så.

JAN BERGMAN

 


 

080227
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst