Kult - Nostalgisk tillbakablick på en annan tid
Om IIB generationen som var både före och efter
En bok av Janne Sundling med gästskribenterna Lars Nylin, Anders Jonsson, Per Wikström, Niklas Lindstedt och Kalle Holmberg
Stenberg-Schentz Förlag


 MELLANÖLETS TID
Janne Sundling skriver om generationen mitt emellan
 

Det har kommit en bok om oss son var med på den tiden det begav sig, i vårt fall 1965-1975. Där finns allt man vill minnas och mycket, man med genansens rodnad eller eftertankens kranka blekhet gärna skulle glömma.

Det är kulturhistoria som till skillnad från många högbrynta museer tar upp de stora existentiella frågorna på vanligt folks nivå och de kramar och trauman som format en hel generations liv.
Bokens redaktör och huvudförfattare Janne Sundling ger några glödheta exempel:
Vem läste tidningen Piff?, Varifrån kom Djungelpinnen?, Hur kändes det att bära kläder av rayon eller perlon?, Varför fanns Sveriges känsligaste penis i Jakobsberg?Han och flera av hans medförfattare tillhör den så kallade II B generationen.
– De år som formade oss sammanfaller med mellanölets tid, 1965-1975. Och ett av den tidens märkligaste föremål var väl Rigelloflaskan. Man sa att den var självförstörande, men en arkeolog grävde fram en häromåret i helt oskatt skick. För att bara ta ett exempel av tidens underligheter.

Men det handlar mest om grabbarnas värld?
– Jo, det är en pojkbok och vi har för att tydligt markera detta gett den den där gröna ryggen som skiljde pojkböckerna från tjejernas rödryggade. På vår tid levde tjejer och killar i olika världar, så en genusstuide på boken kommer att kantra redan efter att par sidor.

Varför Kult?
– Vi är en mellangeneration mellan två som tagit så mycket plats. För sena för mycket, för tidiga för annat. Fyrtiotalisterna vägrade ju att bli gamla och trängdes med oss. Vi vill lyfta fram vår historia.
– Och så hände det ju så vansinnigt mycket åren 1965-75. Här finns ju hela spektret från hejdlös framtidsoptimism till oljekris och nattsvart pessimism. I början av perioden var våra morsor hemmafruar, mot slutet var de förvärvsarbetande.
Femtiotalister växte upp med TV och har fått mycket av sina referensramar och värderingar därifrån.
– Vi är en generation hårt präglad av kommersialismen. Reklamen tog oss i ett järngrepp. Och vi gick på allt från kalaspuffar till konstig glass och det märkligaste godis.
– Det fanns en särskild undomskultur som enade oss på 1960-talet men på 1970-talet gick alla åt olika håll. I början hade alla samma Beatlesskivor, sen blev det glam, soul och synt.
– Det finns fortfarande många Volvo Amazoner kvar, men hur många Datsun från sjuttiotalet ser man på våra vägar idag?
Han tycker ändå inte det var bättre förr.
– Nej, men det var annorlunda. Och det är kul att samla en bild av hur det var. Livet är ju inget självspelande piano, man måste själv välja vilka tangenter som är viktiga.
Boken speglar och reflekterar.
–  Förresten mycket var sämre förr. På 1970-talet gick man från hemlagad husmanskonst till snabbmat. Bedrövligt!Bland hans starkaste minnen från de här åren var 1968 när Sovjetunionen gick in i Tjeckoslovakien.
– Jag var bara tolv, men jag började förstå uppdelningen mellan öst och väst. Och det fanns en oro. Man kände att vi kunde bli indragna. Och bilden av polischefen i Saigon som sköt en civilist på öppen gata inför en kamera. Den bilden etsade sig fast och präglade min bild av världen.
– Vi har gjort subjektiva återblickar, men vi märker att minnena delas av många. Det är ät Fritt valt arbete i verkligheten. Och man kan se att all man tagit för givet varit på ett annat sätt.

Längtar du tillbaka?
– Det är klart att man saknar sin ungdom. Men musiken finns ju kvar. En särskild favorit från den tiden är T Rexs Children of the Revolution. Vilket intro!
Han tror att bokens läsare är mellan fyrtio och sextio år idag.
– Det finns många trådar att dra i i deras livs nystan.Janne Sundling är frilansjournalist, född 1956 i Borås, men uppvuxen Skövde. De år den här boken handlade levde han i Skövde.
Han jobbar i dag med kundtidningar och tidskriften Fokus. 
– Jag tänkte först göra Kult som en kvartalstidskrift. Men det kom att bli en bok. Det här var ett hobbyprojekt som växte. Så jag tog in gamla kompisar med speciella minnen och specialkunskaper.
Han är snarare samlare än nostalgiker.
– Jag har samlat på allt ifrån leksaksbilar och filmstjärnebilder. Har en stor affisch på jobbet med höjdarna ur filmissamlingen. Och så har jag samlat på ölglas från lokala tyska bryggerier. Man tillhör ju trots allt II B generationen.

BO BORG

 
 

080215
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst