Therése Javér
Alla sover
Fotografi
Galleri Floras Rike
Botaniska Trädgården
9/2-16/3

 ROSOR SOM PERSONLIGHETER
Therése Javér vill inte försköna
 

För fyra år sen blev blommornas värld en tillflykt för Therése Javér.
– Jag var med om en svår händelse i mitt liv som gjorde att jag i eget syfte satt i rosenträdgården i ett litet lusthus och fotograferade.

I början var det gul solhatt, magnolia och rudbeckia och den fantastiska dahliarabatten i Botaniska Trädgården som fascinerade henne.
– Det var nog det som gjorde att jag vill visa mina bilder här. Jag tycker rummet är vackert, det är ett fantastiskt ljus. Det känns som en ynnest att få visa mina bilder i bra belysning.
Hon tänkte först visa magnolior. Men till utställningen har hon valt bilder av rosor som hon fotograferat på andra håll, i rosariet i Trädgårdsföreningen, på Orust och Österlen.
– Rosen kallas drottningen av blommor och har ett djup och ett slags visdom och är fotografiskt mest intressant. Den beter sig vackert hela utvecklingen från knopp till förfall, säger Therése Javér.
– Den faller ihop på ett intressant sätt. Och färgutvecklingen tilltalar mig, framförallt hos rosa rosor. Den gula rosen är gul men den rosa blir guld och brun. Det kommer fram många färger.Man kan se de detaljrika bilderna som porträtt av rosor.
– Det blir som personligheter. Jag kan se en gammal dam på Linnégatan.
Hon har använt en systemkamera med film för diabilder och gör ingen efterbehandling i photoshop.
– Det hänger ihop med händelsen som var. Inget får förskönas eller förvandlas. Det finns ganska mycket oskärpa i alla mina bilder. Jag gör ingen beskärning efteråt, det enda jag väljer är storleken.
– Jag skulle kunna retuschera men folk säger att de upplever en dokumentär känsla. Det är skönt att bryta mot tidsandan som säger att allt ska vara så perfekt.
Det hon vill få betraktaren att känna är vad objektivet tillåter.
– Jag bara klickar, det är nästan som slumpen. Det måste vara mitt öga som gör urvalet. Ett klick och sen vidare.


Alla sover

Utställningen följer livs- och årscykeln från den unga skira rosa rosen över rosor i full blom och frostnupna till vissnade. Den sista bilden med titeln Alla sover har fått ge namn åt hela utställningen.
– Det var en oktober morgon när det var en frostknäpp och jag stack till Trädgårdsföreningen, visar hon på en bild av rosor med snökristaller.
– Jag älskar att flanera och rosariet är som mitt Edens lustgård.
De stort uppdragna bilderna har poetiska namn som Tillsammans, Gryning, Ett inre rum och Kom närmare men det finns inga uppgifter om rossorter.
– Jag bryr mig inte om vad de heter. Jag dras till blommor men vet att de kan ha otroligt vackra namn som Diamant, Starlight och Forever Friends.
Bilden av Fyra älskarinnor kommer från Österlen, en ros som planterades av sekreteraren till Dag Hammarskiöld.
– I dag är hon 90 år och bor i Bryssel. Familjen skickade ner bilden på blomman som hon inte sett på många år. Hon blev glad över att den tagit sig så utsökt.
– Det lustiga är att jag tycker om Dag Hammarskiöld men visste inte att rosen var kopplad till honom när jag tog bilden.                                            Fyra älskarinnor
En rosbild är tagen i Hälleviksstrand.
– Den har en annan lyster. Jag vet inte om det beror på ljuset.
                                                                                                                                                   Ett inre rum
Therése Javér är inget fotoproffs utan beskriver sig som en utövande konstnär. Hon arbetar som psykolog med inriktning på dansterapi och målar för egen del.
– I dansens rörelser finns den kreativa delen som är terapeutiskt intressant. Det kreativa är en del av mitt liv.
Den sparsmakat hängda utställningen
ackompanjeras av ett citat om grodden
som spirar ur jorden från romanen Pilgrimsresan av brasilianske författaren Paulo Coelhos, handskrivet över en vägg.
Samt av stillsam musik av bland andra amerikanska Anthony & The Johnsons och Cathlene Edwards.

JAN BERGMAN

 
 

080214
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst