Christina Öström
 

När Christina Öström från Hovås var 16 år och kom som au pair till England valde hon mellan att börja på konstskola eller teaterskola.
Så träffade hon konsteleven Tim som såg hennes målartalang och uppmuntrade henne att söka in på Ravensborn College of fina arts i London.
Tillbaka i Sverige fick hon ett brev med posten om att hon mot alla odds kommit in på utbildningen i konkurrens med 500 andra. Men när hon återvände för att gå skolan hade Tim flyttat och hon såg honom inte på 40 år.
– För ett och ett halvt år sedan gick jag på en fest när det var någon som sa: "A, jag känner igen dig!". Det var Tim. Men det var knappt att jag kände igen honom, säger Christina Öström med ett stort skratt.
En otrolig slump hade sammanfört dem igen och känslorna från ungdomen hade inte svalnat. Han var nyseparerad och hon skilde sig och lämnade sina tre burmesiska katter och hunden hos sin fd man Mike på gården i Gloustershire.
Nu bor Christina och Tim tillsammans på en metallpråm om 32 meter kallad Don Bosco på Themsen, i närheten av Battersea Power Station mitt i London. Hon har sin ateljé ombord med stora fönster runt om där hon ser metropolens skyline mot himlen.
– Jag ska börja måla London nu, ljusen är fantastiska. Och arkitekturen, säger Christina som tycker att det är underbart att bo på en båt.
– Det är som ett hus, ett hem. Friheten med vattnet runt omkring, inga grannar… Jag bodde i en lägenhet ett tag men stod inte ut. Nu har jag världens utsikt till ett humant pris. Vi ligger längst ut i en rad av båtar och har en stor vattenträdgård.
Pråmen rör sig med tidvattnet och ligger ibland snett i leran men det är prövningar man lär sig leva med till sjöss. Hon arbetar i norrljus och står med oljefärgerna vid staffliet minst sex timmar om dagen men för att bli klar med den här utställningen blev det åtta.
Mötet med människor och miljöer under ett besök hemma i Göteborg, hennes första på 20 år när hennes mor fyllde 80 häromåret, gav ett slags konstnärlig återfödelse. Flera av motiven i olja är av platser som hon kände igen från barnsben.
– Jag målar alla slags ljus, poängterar Christina som använder mjuka färger och ibland går upp tidigt på morgonen.Running for Life kallar hon en stor dubbelbottnad målning med en pojke som ystert springer över en stor gräsmatta. Ibland anar man hennes leende, som i bilden av en ung kvinna som kissar på gräset.
Hon målar på ganska stora dukar och gör miniatyrer på små fyrkantiga objekt. Men hon har målat ännu större, när hon hade mer svängrum.
– Jag bodde i Kenya i fyra år och hade stor ateljé i ett hus på stranden i Mombasa, berättar Christina Öström som bott i flera olika länder och hunnit med att driva galleri på Ibiza i tio år och bott åtta år i Stockholm.

JAN BERGMAN

Galleri Dunér
24/4-9/5 2004