Pia Mauno

     

Det finns ett surrealistiskt och drömskt inslag i Pia Maunos målningar och teckningar.
– Jag har fått flera tips under Valandstiden att jag ska kolla upp surrealisterna. Och jag sa att visst kan jag kolla. Teckningar av Toyen, en av de äldre konstnärerna från Tjeckien, har givit en del inspiration.
I en oljemålning på pannå figurerar en flicka med ögon på stjälk mot en transparant bakgrund som kan vara en himmel eller en sidengardin, något Pia tagit från det italienska helgonet S:ta Lucia.
– Jag kollar om man kan använda sådana symboler i dag. Jag försöker gå tillbaka till ursprungshistorien, för mig är det jättespännande. Jag tror inte någon tänker på Lucia när man ser den.
Hon använder ofta attribut som kan vara symboler för makt och heder, något slags överjagsideal. Och har länge haft en fascination för hattar.
– Jag försöker få in en personlighet i hatten, den kan säga mer än ansiktet ibland. Jag jobbar mycket med form, hatten ger en frihet att experimentera med det.
Hennes målning När vemodet ramlar in har ett motiv av en byggnadskropp som en kulle mot en ändlös rymd. Hon kallar det kapell.
– När jag arbetar så här kan jag hitta en annan nivå än det exakta berättandet och ge tolkningsfrihet. Jag målar så intuitivt. Ibland blir bilderna inte det jag tänkt från början.
Gatlyktorna längs serpentinvägen i bilden inger en falsk trygghet. Hon jobbar ofta med tankar om trygghet och otrygghet.
– Det är en ganska skör trygghet. Det är viktigt att det är en form och ett himlavalv. Bilden är uppbyggd som en ikon men ju längre ner man kommer desto mer jordiskt blir det.
Ett annat motiv är ett slags skyddsrum med en stege, kallat Om du var här.
Hon gör oljor på pannå och duk men också teckningar i blyerts och färgpenna med slags motiv, i ett hänger hattar i rad på en ställning. Också den har en titel med vemod i. – Vemod är för mig något positivt. Den stund man stannar upp. Den är inte förknippad med sentimentalitet utan med eftertänksamhet och litenhet inför saker, avslutar Pia Mauno som delar ateljé med en målarkompis i Nordostpassagen.
Hon gick ut Valand 2001.

JAN BERGMAN

 

Galleri Thomassen

8/5-23/5 2004