Carina Seth Andersson
Flaconer
Galleri Anna H
9-24/2
 


FLASKOR FÖR SMÅ HEMLIGHETER 
Carina Seth Andersson blåste flaconer till sina knoppar

 

Knoppar till små glasflaskor har Carina Seth Andersson samlat på sig i 20 år.
Jag är förtjust i ett sånt litet hantverk, säger hon.

Hon har gjort fynd på loppmarknader och antikvitetsbutiker inte bara här hemma utan på resor till Bryssel och Paris.
Knopparna, många välbeverade och andra nötta och sneda, har legat i en låda i ateljén men för något år sedan kom hon på idén att göra en liten flaska åt var och en som de suttit ifrån början.
En så kallad flacon, som var vanlig förr till parfymer, vatten och mediciner. Eller rent av en sherrykaraff. 
– Jag ritade flaskorna och tog med varje knopp till ateljén när jag blåste och gjorde flaskan lite för stor men slipade av så den passar.
Flera av flaconerna har blivit ganska breda.
– Det är en liten förskjutning på hur jag brukar jobba. Jag tycker om när den står stadigt på plats. Vill inte att den ska kännas vinglig och välta omkull.Hon hyr in sig i arbetshyttan i Sickla där Eino Mäkila hjälper till.
– Man måste vara två.
Vad man ska förvara i flaskorna, som hon dukat upp på ett stort vitt bord, är en öppen fråga. Om man inte bara vill se dem som konstverk.
– Man kan stoppa ner hemligheter i dem. Jag är ingen doftmänniska. Kanske kan man lägga i morgonvitaminer, säger Carina Seth Andersson med ett skratt.
De fungerar som objekt och är både jordnära och glamorösa samtidigt.
Alla mina grjor ska fungera lika väl med eller utan innehåll.
Det blir ett fint spel mellan den slipade prisman och glaset i flaskan. Vissa knoppar består av endast ämnet och är nog så uttrycksfulla.Hon har ställt upp flaskorna i serier och kallar den vräkigaste fyrkantiga för Dallasgruppen. Några blomformade för tankarna till lyxiga badrum vid Medelhavet. Andra som passar till en pressad knopp är jättesmå.
En propp som skapades till en flaska av formgivaren Erik Höglund på 1970-talet har fått samstämmiga gröna flaskor i seladonfärg.
– Jag tänkte på tandkräm med mint. Knopparna och flaskorna väcker många associationer.Carina Seth Andersson är lärare vid Beckmans på Nybrogatan, som för övrigt ska flytta ett par kvarter till Humlegårdsgatan.
Hon gick Konstfack och var med och drev glashyttan på Fjäderholmarna men det var svårt att förena åtta starka viljor.
– Att ha en hytta på en ö är egentligen helt värdelöst.

JAN BERGMAN

 
 

080213
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst