Grymt!
ungdomsmusikal
Göteborgsopernas skövdescen
Världspremiär 8/3. Ges till 5/4, sen turné


SATIR OCH POP 
Grymt! har existensiella bottnar

 

Grymt! är en nyskriven pop- och rockmusikal fylld med samhällssatir och alla sorters populärmusik från schlager via rammsteinklanger till reggae.
Manus är skrivet av Rikard Bergqvist, som också regisserar. Han har gjort den ena succén efter den andra som regissör. My Fair Lady och Rocky Horror Show på Göteborgsoperan för att bara nämna några av de senaste.

– Jag ville göra en komedi med existentiella bottnar, säger Rikard Bergqvist. Och det blev en skruvad samhällssatirisk popmusikal. Förutsättningarna för den här uppsättningen är de allra bästa, vi har samma musiker och i stort samma ensemble som i mina uppsättningar av Stoppa Världen! och Rocky Horror show.


Jenny Silver  som Antonia. I bakgrunden Oscar Pierrou Lindén som Carl-Fredrik.
Foto: Harald Jonsson

Musikalen handlar om en tjugoårig egofixerad bratkille blir överkörd av en buss och hamnar i en dvala på tjugo år.
– När han vaknar är han personlighetsförändrad och har en enorm medkänsla för de svaga i samhället. Hans familj och hans vänner är samma gamla superegoister. Det är alltså bäddat för komplikationer. Spelet kan börja. Det är en lek
med tanken på genmanipulerade människor. En så snäll och omtänksam kille passar inte vår tävlingsinriktade värld.


Rikard Bergqvist. Foto: Göteborgsoperan

Han har inget politiskt uppdrag eller uppsåt.
– Å andra sidan är det ju få saker som inte är politiska. Fast vi vill se allting från olika håll samtidigt.
Musiken är nyskriven av Mattias Venge och Sara Jangfeldt.
– Det finns en grund av poptänk i låtarna. Stilarna varierar från hårdrock till svensktopp, och tanken är att varje scen och person ska få sin musik, så får det vara vilken stil det vill, bara det känns rätt. Och det gör det verkligen. Det här är låtar som är så starka att de kan stå för själva.
– Vi vill in på alla listor från svensktoppen till Trackslistan, flikar Mattias Venge in. Och låtarna spelas med en klassisk rockbandssättning med dator.
Också scenograf och kostymstecknare Tomas Sjöstedt är en av Rickard   Bergqvists favoritparhästar.
– Det är en enkel, helt vit miljö. Som förstås   aldrig är vit. En låda är en viktig del i scenografin.  Det är en förvandlingsbox, som ena stunden är trappa, för att nästa vara säng och vips blir den disk och så vidare allteftersom vad handlingen behöver. Med den känner jag mig som Skövdes Joe Labero, skrattar Tomas.
Tomas Sjöstedt
                                                  Kostymskiss av Tomas Sjöstedt. Copyright: Göteborgsoperan
– Jag vill göra ett stycke underhållning som fäster, fortsätter Rikard Bergqvist. Det finns tjugo gravallvarligt seriösa på dussinet och till den gruppen vill inte jag höra. Och det är kul att jävlas med musikalgenren. Vi vill skapa någonting annorlunda och ROLIGT! Det här är en komedi mot en svart botten.

Hur fick du idén?
– Egentligen är det här ett gammalt filmmanus som blev refuserat för fem år sedan. Men historien håller och blir ännu bättre som musikal. Jag tror att den ska fungera både till en yngre publik och Operans vanliga äldre.
Rickard Bergqvist har blivit en framgångsrik musikalexpert.
– Jag gör bara sånt som jag själv skulle vilja se på ett sätt jag själv skulle tycka om. Svårare än så är det inte i grunden. Musikalen har en visuell slagkraft och när musik, text och scenografi fungerar tillsammans då är allt möjligt.
– Musikalen är mera folkligt förankrad än operan. Men det fungerar inte att gå efter gängse musikalrecept. Man måste vilja någonting själv och våga vara egensinnig. Och med Grymt får jag själv regissera det jag själv skrivit. Och det är optimalt! Och vi ska tillsammans göra allt för att det ska bli kul med ett rejält drag.
– Det här blir kanon. Det är ett träffsäkert manus, en bra ensemble och rolig musik säger Jenny Silver, en stjärna med stor lyskraft, som har en av de kvinnliga rollerna, med stor övertygelse.

BO BORG

Rollerna
Grymt!, en pop– och rockmusikal om ”gullegrisar och andra små svin”.
I rollerna: Alexander Lycke (t h), Lars Hjertner, Kim Soulocki, Cecilia Wrangel, Jenny Silver, Daniel Sjöberg m fl


På Turné
Skövdescenen, Skövde 8 mars-5 april
 Åmål 9 april
 Uddevalla 11 april
 Trollhättan 12 april
 Strömstad 16 april
 Lerum 19 april
 Falköping 23 april
 Lidköping 24 april
 Vara 26 april
 Tidaholm 29 april
 Lilla scenen, Göteborg 7 - 31 maj

Oscar Pierrou Lindén och Karolina Krigsman som Dicks Kicks, Tobias Ahlsell som Doktor Dick. Foto: Harald Jonsson


Kim Sulocki som Pappa Ove, Alexander Lycke som Carl-Magnus och Cecilia Wrangel som Mamma Marianne. Foto: Harald Jonsson

080120 Uppdaterad: 080316
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst