La Cage aux Folles
Revymakarna
Skövde Stadsteater
5/1-3/2


FEST OCH GLAM 
Robin Karlsson får genombrott som Albin och Zaza
 

Fest och glam mot en klangbotten av dubbelmoral och fördomar fyller uppsättningen av La Cage aux Folles i Skövde, som ser en ny stjärna födas
– Jag lärde mig spela kvinna när jag satt med morsan hos frissan, avslöjar Robin Karlsson som kliver upp på scen från kulisserna.

Det är en föreställning med 42 personer på scen och över 200 klädesplag i omlopp. Handlingen utspelar sig i en miljö där homosexualitet i olika former är norm och normalitet. Dit ska en bigott politiker med ett tjurigt ”moraliskt” program där homosexualitet är ett rött skynke. Denne politikers dotter ska nämligen gifta sig med det homosexuella parets son. Och ett spel och dubbelspel med många förvecklingar börjar.
Det handlar om kärlek och svek, sorg och glädje, känslor som är allmänmänskliga och inte styrs av sexuella preferenser eller klädsmak.Huvudrollen  Albin/Zaza som spelas av Robin Karlsson. Han är maskör och kläddesigner i vardagslag  och debuterar som skådespelare med en huvudroll. Och det är sannerligen en debut det slår gnistor om! Robin Karlsson har Star Quality. Han spelar på hela känsloregistret och det ger en extra dimension åt föreställningen. 
Robin Karlsson är från Norrköping. Född 1961.
Och jag har alltid dragits till teatern. Hittills har det mest varit ” bakom scenen”. Jag är utbildad maskör och frisör och jobbar sedan många år med scenografi, kostymer och masker.Och så är han numera teaterdirektör.
– Jag fick erbjudande om att köpa anrika Arbis i Norrköping och klippte till direkt. Där driver jag en varietéteater. Vi ska ha premiär på en nyskriven musikal om Zara Leander.
Han har lång erfarenhet av scenografi.
Jag har gjort dräkter och masker till Det Konglige i Köpenhamn, Oskars i Stockholm, Operan, musikteatern i Värmland för att bara närma några. Och så har jag gjort kostymdesignen till den här föreställningen.
Men det här är hans första huvudroll.
Jag har gjort en rad småroller. Men jag har min verkliga skådespelardebut med den här huvudrollen.
La Cage aux Folles är en av hans favoritmusikaler.
Visst. Det är en av de mest välskrivna musikaler som finns. Fantastiska sångnummer. En riktigt bra story som känns väldigt aktuell. Och jag har mycket kött på benen för den här rollen. Jag var t ex scenografiassistent när Jan Malmsjö gjorde sin succéförställning i den här rollen. Och nu är det jag som sjunger de bästa sångerna och bär de mest fantastiska kläderna!Han får verkligen spela ut.
Det här är en show om en show. Visst finns det en allvarlig historia i botten om homosexualitet och falskheten om dubbelmoralen visavi den. Det finns förstå en vanlig familjeproblematik även hos bögar. 
Men det är en skruvad historia där alla svängar tas ut. Jag känner många homosexuella och lånar drag från dem, liksom jag har tittat på skådespelarkollegor. Och jag är bra på att spela kvinna. Jag har suttit med morsan hos frissan när jag var liten.

Hur känns det?
Jag har varit rädd i hela mitt liv och maskerat min rädsla. Nu är det nån annans mask jag bär. Jag skulle aldrig ha kunnat tänka mig spela stora teaterroller före det här. Jag är en enkel kille och därför är det särskilt roligt att få göra en komplicerad rollfigur som Zaza/Albin.Uppsättningen spelar för utsålda hus. Efter det är det kostymjobb bl a för föreställningar i Karlstad och Växjö.
Han har redan fått intressanta förfrågningar om nya roller.
– Men det är för tidigt att säga något om än. Men det här gav mersmak, inte tu tal om den saken.

BO BORG

 

 


La Cage aux Folles bygger på en pjäs av fransmannen Jean Poiret
Musiken är skriven av musikalexperten Jerry Harman, som bl a skrivit Hello Dolly.
I den här föreställningen ingår bl a välkända sånger som Vår bästa tid är nu och Jag är den jag är.
Pjäsen regisseras av Bo Westerholm
I rollerna bland andra:
Bo Frid, Robin Karlsson, Peter Thorvald, Erik Lund, Jonna Sandén, Johan Balkhammar, Heléne Froh-Årjes, inalles omfattar ensemblen 40 personer

  


25 ÅR MED REVYMARNA
Ulf Ekström är gruppens primus motor


 


Revymakarna är en amatörteatergrupp som specialiserat sig på musikaler för vuxna. Men man har också gjort en rad produktioner för barn. Revymakarnas producent och primus motor är Ulf Ekström.

Han har varit pensionär länge och jobbar nu dygnet runt med sitt skötebarn. Men innan dess kombinerade han det med jobb på marknadsavdelningar  på tidningar i Skövde.
– 1969 började jag jobba med Skövde Operettsällskap som var på fallrepet då. Jag visste inte så mycket då, men lärde mig under resans gång. Jag gjorde 18 produktioner med dem. En stor succé var vår uppsättning av My Fair Lady vi gjorde 1975.
Gruppen var första amatörgäng i Europa att göra den.
Vi brukade göra 8-10 föreställningar av en uppsättning på den tiden. Med Ladyn gjorde vi 55! Samtliga utsålda. Efter det fick vi som första grupp i Skandinavien rättigheterna till Sound of Music.
I den debuterade Heléne Årjes Froh som femtonåring. Hon är en av deras mest rutinerade stjärnor idag.
Med Sound of Music fick vi lägga in extraföreställningar hela tiden. Vi spelade 98 fullsatta hus, varav 4 utsålda på Scandinavium i Göteborg. Föreställningen sågs av över femtiotusen. Inte illa för en amatörteatergrupp från Skövde.
1982 blev Ulf Ekström kontaktad av revykungen Tjadden Hellström som dittills hade gjort Skaraborgsrevyerna.
Då bildade vi Revymakarna i Skövde. De första revyerna gjorde vi i 30-35 föreställningar. Vi har spelat Musikalen Annie, Oliver Copacabana för att nämna några. Och vi har gjort barnproduktioner som Ronja, Emil i Lönneberga, Madicken och Tjorven. Vi har inte haft någon riktig flopp faktiskt.Revymakarna är amatörer i den bemärkelsen att medlemmarna har försörjning från annat håll. 
 Men många av våra aktörer är rutinerade och mycket professionella. Vi har alltid professionella, yrkesverksamma instruktörer. Så har vi samarbetat med regissören Bo Westerholm. Han är rektor för balettakademin i Göteborg koreograf och danspedagog och har regisserat lera föreställningar hos oss.
Sedan 1969 har vi haft 60 premiärer.
Men han har förstås fler intressen.
Jag har ett fritidshus på västkusten och mitt barnbarn Thea. Och så är jag i London 2 veckor per år. Och ser musikaler förstås!
Gruppen repeterar redan på sin nästa musikal.
Det blir Askungen. Vi får inte använda Disneys musik så vi har beställt nyskriven musik av kantor Johan S Abrahamsson och Nina Abrahamsson.
Revynakarna ligger bra till för att få göra musikalen om Buddy Holly först i Sverige.
Det vore nåt det!
Hans drömprojekt är att  producera Anita Danielssons uppsättning av Vilhelm Mobergs En Marknadsafton. Och Markurells i Wadköping. Och så en musikalversion av Charles Dickens En Julsaga.

BO BORG080116
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst