FETT ÄR HÄLSA
Lars Wilssons bokråd om julmaten

 
Biologen Lars Wilsson har jobbat hela sitt liv som lärare. Han bor och verkar numera i Hällekis på Kinnekulle. Han har skrivit en rad böcker. Hans bok om bävrar säljs över hela världen.
Och han har tillsammans med professor K.E. "Figge" Fichtelius skrivit Om människan - ursprung, särställning, vägval. Det är en bok om livets uppkomst och utveckling, människans evolution.
Han har också skrivit två böcker om hur maten blivit ett hot mot vår hälsa och vad vi kan göra åt det. Titlarna är Naturlig Mat och Välfärdens ohälsa. Den senare har just tryckts i en ny upplaga. Han har kommit att avsluta sin lärarkarriär med att bli folkbildare och hälsoprofet.
– Vill man vara frisk måste man hålla blodsockret och insulinet lågt. Det kan man reglera med kosten. Boven är kolhydraterna. De är egentligen socker i olika former. Dem ska man undvika så långt det någonsin är möjligt, säger han.Farligast är de koncentrerade kolhydraterna. Socker förstås. Men vitt mjöl är lika illa. Och allra värst är socker som tillsätts drycker, så se upp med läskedrycker , t ex julmust så här års. De gör verkligen stor skada i din kropp.
Det är inte fettet i kosten som du blir tjock av, utan kolhydraterna. Äter man rätt fett är fettet  rena hälsan, säger han och höjer engagerat rösten.
Men vi har ju Socialstyrelsen och sjukhusens dietister som ger kostråd. Och de rekommenderar ju att man ska äta ordentligt med bröd t ex. Och ett en tredjedel av tallriken ska ju enligt staten konstexperter bestå av kolhydrater.
– Många av Livsmedelsverkets rekommendationer är orsak till den fetma-och ohälsovåg vi drabbats av. Deras rekommendation och att äta sex-nio brödskivor om dagen är är rent hälsovådlig.
– Och deras Nyckehålsmärkning ger folk en falsk trygghet och är helt vilseledande. De menar att man ska ersätta fett med kolhydrater. Vill man hålla sig frisk är det helt tvärt om som gäller. Fett och proteiner är hälsan själv och kolhydraterna själva ohälsans kärna. Vi måste bota fettskräcken för folkhälsans skull!

Så ni har bildat en anti-Nyckelhål kampanj?
– Man bör nästan se Nyckelhålsmärkningen som en varningssignal. Därför har en grupp om för närvarande ett knappt hundratal läkare och experter engagerat oss i de här frågorna.
–  Under Almedalsveckan, då flera av oss hade nya böcker ute, kallade vi oss Anti-nyckelhålsrörelsen. Vi har en särskild logotype med ett upp och nedvänt nyckelhål i rött, som ett varningsmärke.Och hur ska man äta nu till jul om man vill hålla sig frisk?

– Äter man förnuftigt på julbordet blir man inte fet, man kan till och med gå ner i vikt. Skinkan är bra om den inte är för mager. Kött innehåller mycket näring. Och köttbullarna är bra, särskilt om de är gjorda på blandfärs (som innehåller mera fett) och är stekta i smör.
– Margarin är ett konstgjort fett som du ska akta dig för, det ställer till det  ämnesomsättningen. All fet fisk är bra, alltså både laxen och sillen. Men akta dig för de söta inläggningarna. Julbordets bovar är kolhydraterna, potatisen, gröten och brödet. Men de är ju lätta att undvika när det finns så mycket fett och gott på julbordet.Men efterrätterna då?
– Ost är bra i alla former. Och ät så mycket av det nyttiga så att du inte orkar gröten. Då frestas du inte att gå till gottebordet och kakfaten där så gott som allt är kass ur närings- och hälsosynpunkt.

Dryckerna då?
– Drick vatten till.

Vatten!?!?!?
– Alkoholen stör ämnesomsättningen och sockret i läsken är rena ohälsan.

Något mer?
– Njut av maten i lugn och ro. Jag vill också slå ett slag för närproducerad ekologiskt framställd mat. Det är bra både för dig och miljön.
Till sist.
– Det vetenskapliga stödet för min uppfattning om ohälsan har blivit allt starkare. Om jag kan lära mina barnbarn att leva så att de slipper övervikt, diabetes, depression, demens och andra den så kallade välfärdens gissel genom at äta rätt har jag fått en fin avslutning på min pedagogiska karriär.
God jul, med mycket god mat, förresten. Och äter ni rätt så blir det nya året ännu godare!

BO BORG 

 
 

071219
Copyright: Zenit kulturtidningen i väst