Lisa Vukovich 
"Abstrakta bilder av ett helt vanligt liv"
Målningar 
Galleri Kaustik 30 nov – 22 dec


SKAPAR FÖR SIN EGEN SKULL
 
Lisa Vukovich låter motiven komma inifrån
 


När hon skapar verken har hon ingen aning om vad det skall bli. Det gör det extra roligt att skapa.
På jobbet arbetar jag mer idébaserat med varumärkesdesign och funderar till exempel över varför det eller det skall vara rött. Det är skönt att måla utan att vara beräknande, säger Lisa Vukovich.


Hon tycker att det ligger en frihet i att måla men låter de olika aktiviteterna befrukta varandra.
Skillnaden mellan att måla fritt och att kommunicera ett varumärke och bygga en marknad är naturligtvis väsentlig.
Målat har hon gjort sedan hon var liten men det här är hennes första separatutställning. Efter bild och - formutbildning på Löftadalens folkhögskola gick hon skulpturlinjen på Dômens konstskola och HDK.Den här gången kände hon mer för att måla.
 Ännu mer gillar jag att teckna, det enklaste skapande av en bild även om det naturligtvis inte är lättare. När jag nu fick chansen att ställa ut målningar så fick det bli så. Allra roligast tycker jag det är att se målares skisser.
Hon pendlar mellan jobbet i Borås och ateljén i Nordostpassagen.
Bäst gillar jag akrylfärg, den torkar fort och det passar mitt temperament. Dessutom är det inga konstiga gaser att andas in.
Mitt skapande är kanske en aning egoistiskt; jag gör det egentligen för min egen skull – andras reaktioner är inte mitt syfte, jag målar för mig själv. I jobbet är det ju tvärtom.Hennes målningar kommer mer inifrån och är inspirerade av färgen i sig.
Annars kan jag inspireras av enskilda intryck men jag får energi av att bara måla rakt ut, utan något särskilt mål. Men folk ser allt möjligt i mina bilder, ansikten och penisar, hästar och häftiga färgkonstellationer, skrattar Lisa Vukovich.Galleri Kaustik är inte bara galleri. Galleristen Erik Ljungström har ett eget företag innanför gallerilokalen.
– Med en bakgrund i mer ekonomiskt drivande verksamhet i tevespelsbranschen, var det inte helt out of the blue att starta galleri, säger han.
Numera jobbar han med att effektivisera livet för personliga assistenter.För det mesta förväntas de att klara all administration själva men det finns faktiskt en 40, 50 företag i branschen. Eftersom jag, som rullstolsburen, har en lång erfarenhet av att sköta all administration själv kan jag erbjuda mer hjälp än de flesta företag har möjlighet att ge.
Erik Ljungström har haft tid och råd att utveckla företaget.
Det finns över 14 000 potentiella kunder i Sverige och fick jag bara hjälpa 1 % av dem så vore det nog.Förut, före Kaustik, fanns här ett annat galleri, Garden Gallery. Kaustik har funnits i tre år; utställningarna hänger i tre veckor.
– Det går att kombinera med en mer aktiv verksamhet och det är bra att inte vara ekonomiskt beroende av galleriverksamheten. Då kan jag ta in den konst som är intressant, och ställa ut konstnärer som inte är så etablerade.Kaustik var en av fem platser där biennalen hölls; det var här som Pål Hollenders knarkhögar låg och folk har verkligen hittat hit. Runt den 12 januari 2008, kommer Linda Spåman att ha vernissage. Hon är tidigare bekant för sin tecknade serie "Kötthuvet".

ANDERS THURESSON      

 


 

 

071205
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst