Lena Pårup
Måleri och skulptur
Galleri PS
24/11-9/12

 
SCENER FRÅN ETT GRÄNSLAND
Lena Pårup gör bilder vi känner igen
 

Bilder i lera och på akryl som slår an direkt hos betraktaren. Det verkar vara ett kännetecken för arbeten av Lena Pårup. Bilderna är dessutom scener vi känner igen från vår omgivning, med en feministisk underton.

Nja, Lena Pårup ställer inte upp helt och hållet på denna beskrivning. Någon uttalad feminist säger hon sig inte vara. Och om bilderna har ett kvinnligt perspektiv kommer det naturligt av att hon är kvinna och med de erfarenheter det för med sig, menar Lena Pårup.
– Inspirationen kommer från arbetet. När det går bra mår jag bra, och när det går dåligt mår jag dåligt.


Schlaraffenland.

Referenserna till både äldre och nyare bildkonst finns i hennes bilder, både Brigitte Bardot och Gina Lollobrigida har fått stå som förlaga. Schlaraffenland är en klar blinkning till originalet av Peter Bruegel från 1566. Bruegels tre överdästa manliga frossare har fått ge plats till Lena Pårups kvinnliga figurer, även dessa ser ut att må gott.
– Bruegel var en favorit när jag gick på Konstfack. Men det är snarare tre tonårstjejer än kvinnor i ett flummigt tillstånd. Det gäller även den där målningen, säger hon och pekar på ”I det blå”.
Tonårstiden finns även med i målningen Fyrklöver, men där handlar det mer om en konflikt mellan målningens karaktärer, förklarar hon.
Att hennes bilder visar scener och skeenden från ett gränsland ligger inte så långt från ”sanningen”.


I det blå.

Ofta är det egna och andras fotografiska bilder som är förlagor till målningarna av Lena Pårup.  Hon ser ingen större mening med att överföra fotot direkt till målning utan jobbar om det på olika sätt.
– Jag tar in olika bitar tills det stämmer. Bilder behöver också ibland stå till sig, man måste känna att de är okej innan de ställs ut.
Lena Pårup är en 57-årig stockholmare som arbetat som konstnär sedan hon blev klar med utbildningen på Konstfack i 25-årsåldern. Emellanåt arbetar hon som lärare i scenografi på ett gymnasium.
Från början använde hon olja, men runt 1990 gick hon över till akrylfärg som är smidigare att arbeta med och inte kräver lång tid. Den 1 december har hon ännu en vernissage, då på hemmaplan i Stockholm, men enbart med hennes teckningsarbeten.

Är du mycket produktiv?
– Nej, det tycker jag inte. En utställning tar lång tid att få ihop, men kanske är jag i en bra period just nu.


Nu går jag.

För cirka 17 år sedan började Lena Pårup också att använda sig av lera för mindre skulpturer, även några av dessa finns med. Hon använder sig av polymerlera, en hobbylera, som går att bränna i vanlig köksugn. Det är en lera som lever sitt eget liv.
– Det är svårt att göra den snygg, det blir härliga färger när man blandar och man får roliga effekter, förklarar hon. Den har något lustfyllt över sig.

 KENNETH ERIKSSON

 
 

071123
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst