Petra Borén
Annat Land
Måleri och skulptur
Galleri PS
3-11/12


MÅLAR TANKFULLA FLICKOR
 
Petra Borén arbetar sagobetonat


 


Petra Boréns bilder är meditativa, litet sagobetonade. Flickorna som syns där tycks både tankfulla och ömhetslängtande, både frimodiga och ensamma i vida landskap där frostrosorna ibland stiger i själva dukens utblick.

En "kattflicka" som står ute i Askim i brons har fått en syster, "fjärilsflickan", gjuten i betong. Hennes leende är nästan arkaiskt präglat, likt en figur ur någon avlägsen mytologi.– Det har börjat tillkomma fler nyanser i mitt måleri på senaste tiden. När man upptäcker att man vågar ändra på ett förhållningssätt vågar man också riskera mer. Jag har till exempel vågat gå från olja till akryl, trots att oljemåleri ofta nästan känns heligt bland konstnärer. Flickan till häst har jag arbetat med i flera år, skrapat bort och lagt på nytt, gång efter gång tills jag börjat se vad jag har sökt i bilden.I en fin svit av bilder, en gång avsedda för en offentlig utsmyckning i muralteknik, har hon målat en flicka i öm närkontakt med en lejoninna. Djuret har en både stark och mjuk fysisk utstrålning, ett slags markmedvetenhet, trots att tassarna inte tycks vidröra marken. Ur en annan bild av en flicka, målad en face i en vit rymd uppstod musik.
– Ja, jag målade den och intrycket gav mig ordet: Girl. Sedan skrev jag en sång med den titeln utifrån bilden, som på sätt och vis är signifikativ för mitt sätt att måla. Känslan för musik och måleri ligger nära vartannat; att inte tänka så mycket, att hitta rätt ton, att känna in det rätta ögonblicket att börja sjunga. Mitt musikalbum åtföljer också utställningen, lika mycket har det hämtat inspiration ur måleriet som tvärtom.– I barndomen bodde jag i norr och jag bär den tidens stora snöklädda vidder inom mig, naturen och stämningarna har präglat mig och min bildvärld mycket starkt. Så det är inte så konstigt att man i mina målningar ofta kan se både vita ytor och höga mörka himlar.

ANDERS THURESSON

 
 

071102
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst