Mattias Olsson
grafik
Galleri Skarliden, Vara
27/10 – 18/11 2007
 

 
GUDARNAS VÄRLD I FANTASYTAPPNING

Mattias Olsson avbildar vår tids ikoner

 
 
Anna Lind, Jonny Cash, Bob Dylan, J-O Wallner, Morresey, hårdrockarna Motorhead är några av motiven i Mattias Olssons serie grafiska bilder Vår tids ikoner.
En ikon måste vara en figur som alla känner igen. Populärkulturen har tagit över de religiösa symbolerna, säger han.

Popsångare, idrottsmän, atleter och kända politiker blir ett slags fasta punkter i våra liv. Och myterna om dem odlas och slås fast i media.
– De blir vår tids ikoner, helt enkelt.Han vill skildra några av dem som betytt mycket. Men också många andra.
– Man kan säga att det handlar om personer i vår tid som samhället satt på piedestal, säger Mattias Olsson som anser att vissa slitits ut, däribland Che Guevara.
Han gör ett slags porträtt kombinerade med symboliska bilddelar. 
– Jag applicerar attribut till personerna. Inte klassika symboler, utan vår tids. Det blir ett slags gudarnas värld i fantasy - tappning.Tecknandet är basen.
– Men linjen är grunden också i trycken. I de här bilderna jobbar jag mest med linoleumsnitt i tvåfärgstryck. Det är en modernare variant av träsnitt.
– Värmer man upp linoliumet är det som att skära i smör, och det passar mitt bildspråk. Det blir en viss kantighet i och med att tekniken innebär att man jobbar spegelvänt.
Det måste vara litet humor i bilderna.
– Jag låter t ex en pingisbordets krigare som J O Wallner få ha ett spjut i ena handen för att markera vilken fighter han är. Det måste alltid vara lekfullt och lustfyllt i botten.En serie absktrakta bilder är kollografier, ett slags limtryck.
– Varje tryck blir unikt.
Han gör inga upplagor av de här bilderna. Han utgår från wellpapp som han klistrar t ex tyg på. Så lackar han. Och sedan trycker han med olika färger.
– Jag har hållit på med grafik länge. Jag ville hitta en metod där jag kunde jobba snabbt och billigt och där jag kunde fånga enkla uttryck.
Wellpapps”plåtarna” sparar han och gör nya tryck, men det blir inga upplagor. Här är det färgen och formen själv som har huvudrollen.
– Jag spar gärna det tryck som får sakrala eller poetiska uttryck och monterar de färdiga trycken på träskivor.En del tryck blir mera föreställande, andra får mera mönsterkaraktär.
– Jag kan kombinera dem till olika uttryck och stämningar och på sätt som stämmer överens med lokalen.
Mattias Olsson är född 1973 och kommer ursprungligen från Blekinge. Han är uppvuxen i Olofström men numera verksam i Stockholm.
Efter estetiskt gymnasium gick han två år på grafikskolan Forum i Malmö och sedan tre år på Malmö konsthögskola. Sedan dess är han verksam som målare, tecknare och grafiker och har gjort en rad utställningar i olika delar av Sverige och utomlands.Galleri Skarliden i Vara går in på sitt tredje år. Man har visat bland andra Raine Navin, Malin Lager, Pasi Valimaa, Björn Abelin, Modhir Ahmed, Lars Nyberg.
– Vår inriktning är främst textilkonst, fotografi och grafik, säger innehavarna Ingeborg Skar och Göran Lidén.
Galleriet har samarbetat med Vara konserthus i Vara in Motion.  I ett annat samarbete får utställare presentera sig i pausen på Vara Konserthus under rubriken Konstpaus.

BO BORG

      

 

 
 

071028
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst