Värdshuset Vita Hästen
Skövde Operettsällskap
13/10-2/12


PÅ SCEN HELA TIDEN
 
Niklas Strömberg, 15 gör sin första operett


 

Bara 15 år gammal gör Niklas Strömberg en av de stora rollerna i Värdshuset Vita Hästen.
 En otrolig känsla.  Jag visste ingenting om operett när vi började, erkänner han.

Den välbekanta sångspelet skrevs 1930 av Eric Charell och Hans Müller och fick musik av Ralph Benatzky. En förväxlings- och förvecklingshistoria fylld av kärlek och missförstånd.
Skövde Operettsällskap tar tag i varje möjlighet till spex. Och sketcherna interfolieras av de örhängen som gjort att Vita Hästen lever vidare.En av de viktigaste rollerna som kyparen Gust´l spelas, dansas och sjungs av den unge talangen Niklas Strömberg, som går i nian i Skövde.
Teater, sång och dans är mina stora intressen. Och det ska jag gå vidare med, säger han.
Man måste göra det man tycker är roligt och är bra på i gymnasiet. Så jag ska söka till estetisk linje på gymnasiet för att utvecklas vidare och fördjupa mina kunskaper.
Trots sin ungdom börjar han bli en rutinerad scenartist.
Jag spelade i Peter Pan när jag var 10 år. Då var det mamma som fick mig att söka. Sedan hade jag en roll i Oliver.Det var kompisar som fick honom att gå på audition.
 Jag sjöng Ronald Keatings When you say nothing at all. Och så var det ett dansprov. Och en av dem som satt i urvalsjuryn hade kände till mig sedan min roll i Oliver. Så det gick bra.Ensemblen har repeterat sedan i maj, med sommaruppehåll.
Jag är yngst och alla stöttar mig, vilket behövs. Jag har en av de bärande rollerna, säger Niklas Strömberg som är på scen nästan hela tiden och är med över allt.
– Jag har repliker, sjunger och dansar. Dansen har jag fått jobba mycket med, för det är första gången jag har en dansroll.Vad tycker du som är så ung om operett?

– Jag visste ingenting om operett när vi började. Och visst var jag skeptisk till musiken från början. Men jag är nyfiken och ville veta mer. Det blev bara roligare ju längre vi höll på. Operett passar mig bra. Det är t ex mer teater i operett än i musikal och det är teater jag gillar bäst.Numera är teater hans stora fritidsintresse.
– Jag var intresserad och rätt bra på tennis ett tag. Men scenen vann mot tennisbanan.
Vita Hästen har givit mersmak. Skövde Operettsällskap ska sätta upp Spanska Flugan härnäst.
– Den ska jag söka till. Lita på det.

Viken är din drömroll?
– Det vore att spela huvudrollen Roger Davis i musikalen Rent.

BO BORG

 
 

071013
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst