Per G Hanson
Havet längtar
Målningar
Galleri Backlund
13/10-27/10

 
HAN TECKNAR
MED ÖGONEN
Per G Hanson tar med sig ljuset in
 
 
För tio år sedan fick Per G Hanson en ateljé i Sockerbruket. Det har gjort honom mycket mer produktiv.
Tecknandet och målandet har alltid funnits där hos honom. Åke Brovik har stor del i detta.
Han var en god inspiratör. Han uppmuntrade mig att göra något av min talang.

Som granne till Valand på Guldheden spanade han i sällskap med kamraterna ofta in genom fönstren där teckningskurserna pågick.
För Per G Hanson var det inte bara krokimodellerna i egenskap av kvinnor som lockade. Möjligheten att få sitta där och undervisas i kroki var stark och när han blev tillräckligt gammal fick han vara med på kvällskurserna.
Sedan dess har han provat på flera tekniker som olja, akryl och akvarell i ett konstnärskap som mellanlandat i Gerlesborg, i Grez-sur-Loing och Skärhamn och formats av namn som bland annat Philip von Schantz.
Det har också gått upp och ner i Per G Hansons konstnärsliv, som han för övrigt delat med ett yrkesliv som inredningsarkitekt och designer. Under några år hade han lyxen att med sin sambo ha en lägenhet som de kunde ge konsten hela utrymmet.


Havet längtar

För tio år sedan kände han sig betydligt mer osäker på tekniken men efter 1996, när han fick en ateljé vid Röda Sten, har det gått stadigt uppåt.
– Jag behärskar verktygen och vet vad jag vill. Jag har lätt för att memorera.
Det händer ibland att han gör en snabb skiss ute men vanligtvis är det ögonen som tecknar av rummet.
– Ljusväxlingarna kan ske så snabbt och det tar jag med mig in, förklarar han.
Han talar lyriskt om att vandra nere vid Gotenius varv och vid småruggigt väder se ljusstrimmor som bryter igenom och lyser upp.
– Rummet, alla detaljer och känslorna, det är en upplevelse jag vill förmedla. Mina målningar ska vara en positiv känsla som ger energi.
Per G Hanson håller inte med om att hans memorerande får en släng av subjektivitet på vägen fram till duken. Han menar att han övat upp förmågan under yrkeslivet som designer och inredningsarkitekt.
– Målningarna är inte politiska i sitt budskap men kan vara dubbelbottnade, förklarar han och tar sin målning av raffinaderiet på andra sidan älven som exempel. – Vi har det väldigt bra här men kan vara väldigt otacksamma och kräsna. Tar oljan slut är det bara att ringa och beställa så är problemet löst.


Seglarens kärlek

Undanstoppade i en skrubb har han äldre ”ångestfyllda målningar” som han inte tänker visa publikt utan bara tillhör den privata sfären. Även om dessa målningar inte är representativa för dagens produktion har de ändå en del i utvecklingen som konstnär.
Han visar målningar som blivit klara de två senaste åren. Havet är temat.
– Jag har höga krav på mig själv. Ska jag ställa ut ska jag vara nöjd.
Fram till den punkt när han är nöjd och inte jobbar längre med målningen är det ofta en lång resa med redskap som spatlar, pinnar och penselskaft. Oljan som material gör sitt till för arbetsprocessens längd men ofta börjar han om, ställer undan, tar fram, börjar om och ställer undan. Tills han hittar något i bilden att jobba vidare med.
– Målningarna kan bestå av hur många lager som helst.
Något facit om vart han är på väg konstnärligt har Per G Hanson förstås inte, men han vill gärna trappa ner det ordinarie yrkeslivet och helt gå över till sitt målande.

KENNETH ERIKSSON

 
 

071013
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst