Jenny Eriksson och Sigrid Wallskog
Speed, Art & Design
Galleri Splace, Mariestad
Till 21 oktober

 
TJEJER MED DRAG I
Jenny Eriksson och Sigrid Wallskog visar kvinnlig motorsport

 
 
Visst kan tjejer dra en repa.
I kulturarrangemanget Speed, Art & Design med många aspekter på motordrivna fordon deltar Jenny Eriksson och Sigrid Wallskog, båda med knytning till Mariestad och utbildade på Valand.
Och de valde att göra en utställning som visar att kvinnor sätter ner foten även i motorsporten.


Sigrid Wallskog är just klar med sin utbildning på Valand och har flyttat hem till Mariestad för att jobba som konstnär
. Jenny Eriksson bor i Töreboda och avslutar sin masterutbildning på Valand.
När vi i planeringen av Art Speed & Design i Mariestad hörde uppräkningen av konstnärer som planerades vara med och att alla var män tyckte vi det bara var så fel. Vår idé var att protestera mot att arrangörerna helt hade glömt kvinnorna och jämställdhetssynpunkterna i en av de få riktigt stora kultursatsningarna.


Barbro

Vi vill visa att det också finns en massa tjejer i motorsporten som kan vara förebilder för oss tjejer. Samtidigt pekar sätter vi fokus på att kommunen slentrianmässigt planerar en sån här utställning  på ett sätt som motverkar jämställdhet. Och vi hoppas att vi med vår utställning ska sätta fokus på problemet och få kommunen att agera annorlunda i framtiden. Det är en självklar del av samtidskonstens arbetssätt och uttryck.
De började leta reda på kvinnor som var aktivt motorintresserade i vår närmiljö.
 Vi ville göra porträttbilder av dem i sin ”motormiljö”. Och det finns massor av tjejer som ägnar sig åt all möjlig motorsport och har stort bil och motorcykelintresse i våra trakter. Det viktiga för oss var att inte skildra flickorna på bönpallen eller i passagerarsätet utan de som själva sitter bakom syret och ratten och de som mekar själva. Och det visade sig att många av de tjejer vi träffade hade reagerat som vi mot att kommunen lämnade det kvinnliga motorintresset utanför projektet.


Carina Andersson, dragracing

De ville göra porträtt av aktiva kvinnor verksamma med sina stora intressen.
Vi ville både fånga deras karaktärer och ge glimtar av deras fordon och miljöer. Vi träffade tjejerna. Och en viktig del av vårt projekt var att vi pratade och diskuterade deras intresse med dem. Och vi märkte att i deras klubbar och deras sporter var jamställdhet en självklarhet. När man väl satt sig bakom ratten är det en kamp på lika villkor.
Samhällets hierarkier försvinner när man sätter på sig skinnställen. Ofta var det farsorna som hade pushat på sina tjejer att spöa killarna på banan. För dem var det självklart att tjejerna skulle vara med
Utställningen består av porträttfoton och korta texter.
Vi har tagit många bilder. När vi bestämt oss för ett porträtt har vi tagit det direkt ur kameran. Det ger autencitet och närvaro. Och de vi porträtterat har fått säga sitt om bildernas utformning. Sen märks det förstås på bilduppbyggnad och komposition att vi är konstnärer. Jämställdheten verkar fungera bra i motorsporten.


Emma

Vi har träffat folkraceförare, dragracing förare, tjejer som tävlar i Enduro som är finbilsglidare  och mycket annat. Och deras ”civila” yrken har sänt över hela fältet, vårdbiträden präst och chef. Fägre motorklubb är t ex noga med att det ska vara hälften av varje i deras klubb. Vi mötte motorentusiaster som jobbade sida vid sida på lika villkor.

Marlene

Det borde ha varit en självklarhet att också kvinnorna var med i utställningsplaneringen från början. Vår utställning försöker rätta till obalansen, men det finns mycket kvar att göra. Det var roligt att konstatera att vi hade så mycket gemensamt med det motortjejer vi träffade. Motorstaden Mariestad är en del av vår uppväxt också.
De har planer på att visa utställningen i Göteborg.


BO BORG
 

071013
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst