Berit Skogh
Broderi
Galleri Lucifer, Skövde
Till 7/10

 
ETT RÅTT FÖRTRYCK
Berit Skogh broderar bilder om kvinnan
Broderiet är hett i konstsverige, det märks på utställningar, i debatt och litteratur. Textilkonstnären Berit Skogh är verksam i Skara. Just nu är hon aktuell med en stark utställning på Galleri Lucifer i Skövde.

- Jag kom igång rätt sent som konstnär. Jag hade min första utställning 1986. Jag är autodidakt och har haft ett tiotal utställningar. Och textilen har funnits i mitt liv hela tiden, berättar hon.
- Jag har sytt mina kläder själv sedan jag var mycket ung. Tyger och tråd fanns hemma så efterhand kom det konstnärliga skapandet igång.
Hon vill göra bilder som handlar om människors, främst kvinnors, villkor, utsatthet i livet och de känslor det skapar.
- Jag utgår från mig själv och mina erfarenheter och känslor. Ibland tänker jag nästan att kvinnorna hade det bättre på medeltiden än idag med alla krav på dubbelarbete, utseendefixering och det råa förtryck av kvinnor som är vardag över hela världen.
- Jag lägger stor omsorg på att inte på något anknyta till den sexualiserade kvinnobild som är en förtryckande farsot över hela världen när jag gör mina bilder. Jag är intresserad av feminism.Hon vill att det ska finnas hopp i bilderna. Jag vill inte att mina bilder ska uppfattas som svarta.
- Jag vill akta mig för det övertydliga och översymboliska. Jag vill att mina bilder ska sätta myror i huvudet på både mig själv och andra. Jag vill berätta historier som inte är symboliska.
Hennes bilder värker inte fram. Inte som resultat av spekulationer eller konstruktion.
- De poppar upp som spontanintryck, som mina bildmässiga reaktioner på nåt jag läst eller sett på TV. Det finns någonting inom mig som berättar hur bilderna ska se ut. Hur det går till vet jag inte. Men jag märker det tydligt och är mycket tacksam för att det fungerar så.Hon jobbar med en tidsödande metod, allt görs för hand.
- Men jag slipper penslar att tvätta. Och man kan lägga ifrån sig jobbet när något kommer emellan. Och det gör det för oss kvinnor. Broderier är en konstart med sina egna förutsättningar och möjligheter. Kalla det fritt broderi, eller helt enkelt konstbroderi. Jag jobbar med naturmaterialen silke, bomull och lin.
- När jag får en idé till en bild gör jag först en skiss i blyerts. Sedan bestämmer jag formatet. Därefter gör jag en skiss i tyg i rätt format i applikationsteknik. Stjälkstygn eller kaststygn är tekniska termer för hur jag broderar. Jag bygger upp mina fält med trådar. Ju större yta jag ska brodera ju fler trådar har jag. I detaljerna är det en ensam tråd. Bert Skogh strävar efter att vara kolorist.
- Jag jobbar med många färger och nyanser. Vill få dem att stämma och samverka. Det finns en naturlig sensualitet i mina material, både när man gör bilderna och i det uttryck de får. Färgerna blir inte så starka och skarpa som i måleriet.
- Jag tar gärna i en grå tråd för att göra nyanserna mjukare, mildare och varmare. "Måla med tråd" är beskrivning av broderiet jag tycker illa om. Textil måste få ingå i konsten på ett eget sätt och på sina egna villkor. Som kvinnlig konstnär vill jag ingå i textiltraditionen och visa vilken säregen kraft en kan ha.Hon vill gärna ha litet humor i bilderna.
- Inte roliga gubbar, men med ett salt av det bisarra. Man ska gärna haja till som en smäll på näsan. För mina bilder får inte bli söta eller vackra på ett insmickrande sätt.
Hon jobbar också med mera renodlat vackra bilder.
- Jag gör en del ickeföreställande bilder, där materialet och färgerna står för hela uttrycket. En är en yta som byggts upp av små pappersrektanglar. En annan bygger på den förtätade stämning olika tygers möte kan skapa.

BO BORG

 

 
 

071002
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst