Med en allvarlig glimit i ögat
Folketatern i Skaraborg
Snickarteatern, Tibro
Till 29/9

 
SVART HUMOR OCH GLIMT I ÖGAT
Allan Edwall-föreställning med Folkteatern i Skaraborg
 


En mörk sal med väggar fulla av snickarglädje och historia är inramningen till Allan Edwallföreställningen Med en allvarlig glimt i ögat.
Allan har alltid varit min idol, berättar Ingahlill Wagelin.
Jag är jämte liksom han och känner igen mig i hans svarta humor, men också hans tonfall. Hans texter är folkliga utan att vara det minsta insmickrande eller populistiska.

Medlemmarna i ensemblen i Fokteatern i Skaraborg har själva valt sina favoritsånger att framföra.
–  Det handlar om solidaritet och medkänsla på ett väldigt personligt sätt. Det är politiskt, men utan minsta pekpinne. Det är texter som resonerar om vanligt folks erfarenheter med den sorts närhet vi strävar efter på Folkteatern.
Var och en sjunger och så gör de gruppsång i frälsisharmonier.
Vi vill få fram den närhet och intimitet som finns i Allans sånger. Det handlar om vanliga livsöden. Livet blev inte som man tänkt sig, men det blev rätt OK ändå.
Efter föreställningen på Snickarteatern i Tibro vill ensemblen möta publiken för samtal och synpunkter. Därför ingår en måltid i biljettpriset.
Dessutom har Folkteatern en så kallad upplevelsegaranti. Är man inte nöjd med sin upplevelse får man biljettpengarna tillbaka. No questions asked. Så här törs alla chansa.


Ingahlill Wagelin med Jenny De Carvalho, Tomas Lidström, Lars Wik, Catharina Fasth.

Folkteatern spelar också
 föreställningen Blue Mondayz.
– Det handlar om mitt möte med Monica Zetterlund under en längre tid då jag arbetade som påklädare i samband med föreställningar hon gav, säger Towe Lindström.
– Jag sjunger själv Monicas sånger tillsammans med tre fina musiker. Det handlar om ett på många sätt speciellt möte. Och därefter gör vi en uppsättning av Hjalmar Bergmans Clownen Jac. Då har vi Michael Cocke som gästregissör och rollerna spelas av Tomas Lindström och Lars Wik.


Tomas Lidström, Lars Wik, Ingahlill Wagelin i logen före föreställningen

Det händer mycket på Folkteatern just nu. Men när det här skrivs är framtiden därefter öppen. I dagarna fattas avgörande politiska beslut.
– Vi hoppas politikerna fattar kloka och långsiktiga beslut, så att Folkteatern Skaraborg får spänna bågen ända ut, säger Towe Lindströn, skådespelare, administratör och ordförande i kulturföreningen Snickarteatern.

Folkteatern i Skaraborg är en ensemble som är ett projekt. Vår prolog var Gjuta Varg i Forsvik. Nu har vi sökt finansiering för att få göra en föreställning varje år i tre år. 
 Visst är det väl fantastiskt! Det finns två folkteatrar i Sverige, i Gävle och i Göteborg. Och nu försöker några entusiastiska proffs starta en i Tibro, säger Ingahlill Wagelin, skådespelare som till vardags ingår i Göteborgsoperans ensemble.
– Det saknas lokalt förankrad talteater i Skaraborg sedan länsteatern lades ner. När vi flyttade hit kände vi saknaden och ville göra något åt den , avslutar Towe Linström.– Vi har satsat stort här för att visa att vi tycker det är viktigt och att vi menar allvar. Vårt arbetssätt är att vi genom intervjuer och samtal ska hitta ämnen och föreställningar som är angelägna för folk. Och vi planerar att samarbeta med länsmuseet. Vi har ju olika kompetenser att tolka och berätta historien och tillsammans blir vi särskilt starka. Närhet och kontakt är nyckelbegrepp för oss.

BO BORG
 
 Towe Lindström hälsar välkommen till Snickarteatern070916
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst