Håkan Wester
Grafioteket
2004

UPPÅTSTRÄVANDE RENA FORMER 
Håkan Wester döper sina verk med siffror
 

Håkan Wester, som arbetar med uppåtsträvande former i plexiglas respektive trä, döper sedan ett år sina skulpturer med siffror, t ex 19:6. Det är 19:e året han jobbar med minimalistiska skulpturer och sjätte skulpturen samma år.

– Det är så trassligt att hitta på namn. Det är enklare med siffror eftersom jag jobbar med rena former, förklarar han.
Han använder matematiken för att hitta en tidlöshet i formerna. Hans 18:64 i plexiglas bygger på det gyllene snittet och är skapad efter triangeln. Han har sågat från två håll, så växer den fram.
– Jag fascineras av tal, mått och proportioner. Jag har jobbat en del med sexkantiga stjärnor och gör skulpturer som har sin bas i matematiska förhållanden. Jag laborerar med formen och försöker hitta en rörelse uppåt.
De flesta skultpurerna är i vit plexiglas, några är i blå och någon i gul. Han tycker lika mycket om alla färgerna. Han limmar ihop block av plexiglas som han sågar med sin Ejsa-bandsåg från 1960-talet, på gjutjärnsbord så det blir exakt, och slipar.
Plexiglas är tätt och spricker inte, det är lätt att få en skarp yta, som framhävs av den vackra frostigheten.
– Om man polerar den blir den platt men om man inte ser ytan dör formen.
Till skulpturerna i trä använder han ek, som är ett tätt träslag så formerna framträder. Han jämnar till med en slipmaskin.
En av hans små uppresta skulpturer har förstorats upp till en tre meters utomhusvariant i rostfritt stål som pryder räddningstjänsten i Alingsås. En annan vågformad lagts ner så folk kan sitta på den vid järnvägsstationen hemma i Norsesund.
– De fungerar både i stort och smått, framhåller Håkan.
Han och Christina arbetar i en ateljé som paret låtit bygga på tomten. Idén till en av sina vita plexiglasskulpturer, uppbyggd av kors med en hålighet i samma form i mitten, fick han på Alingsåspendeln på väg in till jobbet som bildlärare i Göteborg.
– Jag tycker om att klura och komma på saker…
Håkan är född i Mariestad, uppvuxen i Askim och har gått KV och Hovedskou.
 
JAN BERGMAN
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst