Ronja Rövardotter, musikal
Revymakarna
Skövde Stadsteater
1-23/9

 
Kärlekens olika väsen
Tioåriga Lariza spelar Ronja
 
 
Generationsproblematik och kärlekens olika väsen rymmer Astrid Lindgrens bok Ronja Rövardotter.
- Hennes bästa. Men det är bara vi som satsar på musikalversionen med musik av den danske kompositören Sebastian, säger Rervymakarnas primus motor Ulf Ekström
.

Det är inte första gången.
- Vi har satt upp den i olika versioner 1991 och 2001. Och så nu i år som vår födelsedagspresent till Astrid Lindgren på hundraårsjubileet av hennes födelse.
Gänget behärskar den här pjäsen nu.
- Vi har redan spelat 8 föreställningar i Hamburgersund i sommar, så alla kan sina roller.Det är 32 personer på scen och tre musiker på scen.
-  Vi har Bo Westerholm som regissör. Han har gjort 13 uppsättningar med Revymakarna, senast musikalen Copacabana. Huvudrollsinnehavaren där Helena Ohlsson är nu koreograf.
Ronja görs av tioåriga Lariza Ernius-Ferraz.
- Jag går på danskurs. Mamma och jag såg Copacabana. Efteråt talade vi med Helena om det fanns en musikalkurs, säger det charmigt energiknippet med självförtroende för två. 
 
- Genom henne kom vi i kontakt med Revymakarna. Jag fick provspela och sjunga i våras när arbetet med Ronja började. Och så blev min första musikalroll en huvudroll.Lariza har inte läst boken, men sett filmen.
- Jag är på scen i stort sett hela tiden, i två och en halv timme.

Är det svårt?
- Näääääää. Jag har lärt mig replikerna själv. Det tog ganska lång tid. Men nu kan jag dem. Men en del repliker är ganska lika så det är lätta att blanda ihop.
- På premiären i Hamburgersund var det en text jag inte kom i håg. Men jag nynnade i stället och det gick jättebra det också. Det svåraste att lära sig är att gå till rätt plats efter replikerna.- Ronja passar mig för jag är så livlig. Oh jag får sjunga, dansa och spela teater och alla tre är kul Det är kul att man får spela ut alla sorters känslor och visa när hon är glad, ledsen och arg. Det är svårast att spela ledsen.

Nervöst?
- Tja, om man säger fel och nån upptäcker det är det ju litet pinsamt. Men det rättar man till nästa gång.Lariza är intresserad av sång, dans, konståkning och målning.
- Jag sjunger mycket och är med i skolkören. Och det är kul att dansa för då kan man uttrycka känslor utan ord. Och konståkning är nästan lika kul. I skolan är mina bästa ämnen bild och musik.
- Jag gillar Sara Löfgren för hon sjunger bra och har bra låtar. Och mina favoritskådespelare är Kate Winslet och Johnny Depp.

Varför ska man se den här pjäsen?
- Man ska se den för att den är bra och för att jag är med.
Ronja Rövardotter är historien om när rövarhövdingen Mattis och hans hustru Lovis får en dotter som växer upp till en stark och envis liten flicka. Vid tio års ålder är Ronja redo att möta skogens faror.
Här lär hon sig tygla sin rädsla och bli självständig, och hon blir snart medveten om det moraliskt felaktiga i att leva som rövare.
Musikalen spelas 11 gånger på Skövde Stadsteater med premiär den 1 september

 
BO BORG
 

070904
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst