HÄR FÅR KONSTHANTVERK ETT SAMMANHANG
 Nääs konsthantverk fyller fem år
 
Nääs konsthantverk fyller fem år i år.
Den konstnärsdrivna verksamheten har kommit till för att marknadsföra konsthantverk. Förutom butiken finns ett separat galleri i vackra angränsande lokaler, allt i närhet av Nääs Slott.

I butiken är ett trettiotal konsthantverkare med olika inriktning, från många delar av Sverige representerade.
I galleriet presenteras separatutställningar med konsthantverkare från i huvudsak Sverige och Norden, men även utställare från andra länder.
Det svenska konsthantverket ska få ett internationellt sammanhang och nätverk. Något som understryks av föredrag, seminarier och workshops. 
Nääs Konsthantverk arbetar medvetet för att ge konsthantverket en högre status och tillgänglighet, säger textilkonstnären Annika Andersson och glaskonstnären Lena Nilsson som har ateljéer på området och är styrelsemedlemmar i föreningen.
Det är styrelsen som bemannar butiken. Vi är en aktiv grupp som fördelar ansvaret och ser till att vi kan ta snabba beslut. Arbetet i föreningen och här i butiken är lika viktigt som arbetet i ateljén, säger de ivrigt.
Och ska man kunna sälja den här sortens kvalitetsarbeten måste man ha kunskaper, och det har ju vi som själva är verksamma och känner kollegorna.Kooperativet startade med två månader mellan beslut och handling i maj 2002.
 
Vi ställer ut våra medlemmar och gästmedlemmar. Just nu är vi 26-27 medlemmar. De flesta är förstås från Västra Götaland och Stockholm. Men vi täcker även stora delar av det övriga landet, och det är roligt för det ger en unik bredd på det vi visar och säljer.

Är det stor omsättning på medlemmar?

De flesta är oss trogna och är kvar från början. Den kooperativa formen passar bra för många konsthantverkare och man får ett försäljningsställe som förknippas med kvalitet och det verkar man nöjd med. Liksom att vi tillsammans naturligtvis får många gånger fler besökare än vad var och en någonsin skulle kunna skaffa.


Annika Andersson

Det öppet dagligen under maj till augusti och på helgerna resten av året.

Vi säljer bra nu. Konsthantverkare har inte alltid varit så bra på att sälja, men vi vill bli bättre även på den punkten.  Vi jobbar hela tiden på olika sätt för att öka utbud och försäljning. Det sker genom att hela tiden förbättra butiken och produkterna. Och det är viktigt att komma ihåg att även det som inte säljer tillför verksamheten mycket genom att vi kan presentera mångfald och kvalitet av olika slag. Det visuella i butiken är viktigt och där är det svårsålda viktigt. Och vem vet vad som är svårsålt nästa gång. Just nu är det populärt med textilier, särskilt sådana man kan ha på sig. Och smycken. Andra år har det varit helt andra saker.

Hur fungerar det att ha ett försäljningsställe utanför tätorten?

Det har många fördelar. Vi ligger ju efter europavägen. Så vi blir ett utflyktsmål. Folk kommer hit och stannar ett par timmar. Och det är bra för våra föremål kräver tid både för sin tillkomst, men lika mycket för tillägnelsen.Det är många kringaktiviteter.
Det här är ett traditionellt konsthantverksområde med en lång historia som är förknippad också med hemslöjd och utbildning.  Det ger mervärden. Liksom att HDK har kurser och ett stort antal olika keramikugnar på området. Och vi utnyttjar att det finns övernattningsmöjligheter när vi ordnar kurser och workshops. Vi har haft kurs i återbrukssmycken.

Galleriet ligger i samma hus men är trots det avskilt och sköts av eldsjälen Mats Jansson. Det har inspirerande utställningar från Sverige och utomlands. Just nu celebert besök från Norge med en experimentell textilutställning av Tone Hellerud.
Och den 4 augusti är det ny vernissage, då med den engelske glasartisten Stewart Hearn. Den utställningen är del i ett utbyte med en engelsk gallerist som senare tar emot artister från Sverige. Det stämmer precis med vår vilja och ambition att jobba som en aktiv part i olika nätverk som kan vara till nytta för svenska konsthantverkare, avslutar Annika och Lena.

BO BORG

 
 

070729
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst